Nawigowanie do superchargerow

topek

Zadomawiam się
Witajcie,

Tesle mam od miesiaca (darmowy SuC) wiec staram sie w trasie generalnie ladowac na SuC.
Ostatnio jechalem z Niemiec do Polski i do Kostomlotow przed Wrockiem na A4 i cudowna nawigacja Tesli chciala mnie w nocy przeciorac przez wioski, drogi gruntowe i lasy, choc wystarczylo zostac na A4 i zjechac na Orlen z SuC (tak zrobilem i bylo dobrze)
Generalnie sam zerkam na google maps, traffic. Zadnego wypadku nie bylo. Tak po prostu wyznaczalo trase. Z poziomu auta i apki. Nie moglem zakumac dlaczego tak wyznacza, wiec ponawialem kilka prob.

Jak jechalem do Drezna to kazala mi przez Prage! podjechac zaladowac i wrocic do Drezna. 300km w dwie strony

Jak wbilem jako cel podrozy polnocna Bawarie (Münchberg) SuC to mi pokazywal ze bede mial -13% baterii po przyjechaniu (choc kilometrowo nie mialo sensu, bo mialem 50km buforu na plus) i raptem po 1h pokazalo ze jednak doajde z 15% zapasu.

Po tych kilku doswiadczeniach nie ufam jej i sam sobie trasy planuje :)
Patrze na mapie gdzie mam SuC, wyznaczam odleglosc, patrze zeby bylo z 30km buforu i po prostu jade. Dziala.
Gdybym sluchal navi tesli jezdzil bym w nocy po lasach, nadrabial 300km przez Prage i genaralnie byloby wesolo, spiewamy wszyscy razem "panie szofer gazu"

Wy tez macie takie doswiadczenia?

Attachments

• SuC-Kostomloty.png
    SuC-Kostomloty.png
    407,1 KB · Liczba wyświetleń: 17

karol.kar

Posiadacz elektryka
Jeśli masz darmowy SuC to obstawiam starą S/X i co za tym idzie soft.
Ja mam TM3 i absolutnie działa idealnie nawigacja, wyznaczanie tras alternatywnych itp.

Jaką tam masz u siebie wersje softu i map ?

Koma

Zadomawiam się
Jeżdżę TMY od pół roku, po ostatnich aktualizacjach w moim aucie nawigacja głupieje. Prowadzi mnie po drogach szutrowych oraz tych wyłączonych z ruchu. Raz nawet wyznaczyła mi drogę po pasie przeciwpowodziowym. Coś nie jest tak z tą nawigacją, szczególnie, że jeszcze miesiąc temu nie miałem do niej zastrzeżeń.

danielm

Pionier e-mobilności
potwierdzam, u mnie ostatnio też raz głupieje raz nie. odnośnie samej trasy jeszcze mnie w błąd nie wprowadziła ale trasa gdańsk - bydgoszcz stwierdziła że zużyle tylko 18% baterii mimo że to 180km autostradą i drogą ekspresową. po dojechaniu na miejscu zauważyłem że zostało mi akurat 18% baterii więc albo im się zmienne zamieniły, albo przypadek ale coś jest zdecydowanie nie tak. podobnie w ubiegłą niedziele trasa 80km w jedną stronę drogami międzymiastowymi i zużyłem dużo więcej energii niż przewidywania auta (mimo że jechałem przez wioski wolniej niż tesla bo na wąskich dróżkach nie da się zapindalać 90km/h), z powrotem już było przewidywane bardzo dobrze. także coś zepsuli, czekamy na bugfixy

karol.kar

Posiadacz elektryka
Na początku lipca miałem trasę do Finlandii i z powrotem, było ok z nawigacją.
Przy wersji softu 2023.20
W weekend trasa Wrocław <-> Hańcza też ok. Estymacja zużycia tak jak ma być.
Z Hańczy na 100% naładowany dotarłem do Lućmierza z 12%, przed W-wą pokazywał 8%, ale jak na A2 jechałem 120 km /h to się zwiększył.
Wersja 2026.26.1
Mapy mam z 2022.

Michal

Pionier e-mobilności
Byłem ostatnio w Słupsku z Warszawy z ładowaniem na SuC w Ciechocinku i w obie strony nawigacja super, bez problemów, jeżdżenia po krzakach i błędnych procentów pokazywanych na końcu trasy. Wcześniej duża trasa, to Essen - Szczecin - Warszawa - też bez problemu.

Vangass

Fachowiec
Soft 2023.20.8 i też na trasie przestałem ufać nawigacji Tesli.
Może nie chciała jeździć po polach ale:
1) wyjeżdżając z Cesenatico (Włochy) chciałem podjechać do Forli i tam naładować się na maxa i w tym czasie podejść do centrum handlowego, ALE wsiadam w auto a Tesla mówi "temporary unavailable" SuC Forli. WTF? Rano było ok. Aplikacja na telefonie mówi 0/12 wolnych. Kij, jedziemy. Podczas trasy nic się nie zmieniło (ale Tesla zaczęła przygotowywać baterię!). Dojeżdżamy na SuC Forli i 2/12 zajęte, podpinam - wszystko działa. WTFx2?
2) ładowanie SuC Brno, wyjeżdżając pokręciłem się trochę szukając kawy i nagle cyk! nawigacja mówi aby już nie jechać dalej do Katowic tylko zawrócić na SuC Brno i się ładować 5 min. A zrobiłem może z 2km! WTF? Olałem i pojechałem dalej na Katowice. Za którymś wbiciem SuC Katowice jak punkt docelowy wreszcie przestał kazać mi zawracać. Dojechałem do Katowic na +-15% a jechałem +5, +10 do dozwolonej...
3) za każdym razem (albo prawie za każdym) jak ładuję na SuC i zmieniają się % z jakimi dojadę do kolejnego SuC to rosną... spoko... zaczyna np z -30% i idzie na +5%... spoko.... odłączam ładowanie... cyk pokazuje się od razu +10%... ruszam.... przelicza... i cyk robi się +20% i tak też dojeżdżam. WTF? Wiele razy się "za długo" ładowałem bo tak kazała Tesla...

UseYbrain

Posiadacz elektryka
Mnie również przeciągnęła przez wioski. To chyba wina „wyznaczaj trasę online” w ustawieniach nawigacji !

Last edited:

ELuk

Pionier e-mobilności
U mnie w ostatnią niedziele podobna sytuacja.
Zrobiłem sobie 100 km wycieczki po okolicy i trasy wyznaczała drogami polnymi, czasem bez przejazdu, jak później sprawdzałem w GoogleMap.
Coś ewidentnie zepsuli.

topek

Zadomawiam się
Jadę właśnie do SuC pod Łódź.

Ta kretynska nawigacja mnie chce przeciorac przez Aleksandrów Łodzki

Google Maps dobrze pokazuje 🙄

Attachments

• PXL_20230809_095917127~2.jpg
    PXL_20230809_095917127~2.jpg
    852,3 KB · Liczba wyświetleń: 34
  • Screenshot_20230809-120103.png
    Screenshot_20230809-120103.png
    541,7 KB · Liczba wyświetleń: 34

Bronek

Pionier e-mobilności
Od miesiąca dwóch zwiedzamy kraj gdzie nie ma kanalizy i elektryki. Ostatnio wylądowałem w leśniczowce przed przejazdem kolejowym z zamkniętym na kłódkę szlabanem. Tesla szuka rakiet

Last edited:

elektryk

Pionier e-mobilności
Potwierdzam, że po ostatnich update coś się w nawigowaniu popsuło (lubi "eksperymentować" dziwnymi trasami) - ale kliknąłem tą nową opcję "nawigacja online", może to to. Chyba spróbuję bez tego nawigowania online, zwłaszcza że wszedł update map.

Michal

Pionier e-mobilności
Jadę właśnie do SuC pod Łódź.

Ta kretynska nawigacja mnie chce przeciorac przez Aleksandrów Łodzki

Google Maps dobrze pokazuje 🙄
Jaką masz wersję map i kiedy oddali ten fragment Ski?

Jaką masz wersję map i kiedy oddali ten fragment Ski?
Bardzo niedawno ;) Więc nawet 2023.20 nie powinny tego uwzględniać. Ale online routing już powinien, więc tutaj nie ogarniam tego mechanizmu do końca, zwłaszcza że na mapach się zwykle pokazuje ładnie ta droga.

jnsk3k

Zadomawiam się
Tesla z google maps bierze tylko wyświetlaną mapę, sama nawigacja (wyznaczanie trasy) nie jest z google, jest własną technologią tesli, nawet jeśli jest online i uwzględnia korki. Działa ona w oparciu o wersję mapy którą mamy zainstalowaną w samochodzie (wersję można sprawdzić w ustawieniach, jest ona niezależna od wersji oprogramowania) Najnowsza wersja mapy to 2023.20, czyli około połowa maja 2023. (20 to 20sty tydzień roku). Aktualizacje map są około 2 razy w roku i ściągają się automatycznie jeśli auto jest podpięte do wifi

Michal

Pionier e-mobilności
Dokładnie - nawigacja/trasa jest wyznaczana lokalnie w aucie (dzięki temu działa również bez sieci), a tylko obrazy map i informacje o ruchu są ciągnięte z sieci.

Michal

Pionier e-mobilności

elektryk

Pionier e-mobilności
Ta nowa nawigacja online jest dosyć ciekawa, czasami ma błyskotliwe "objazdy" - jak np. w Krakowie korek na ulicy Królowej Jadwigi w dojeździe do Kościuszki - próbowała mnie prowadzić "dziwnie" i olałem to, później się okazało, że gdybym się posłuchał to bym jakieś 8 minut był do przodu, bo to był objazd równoległą uliczką (Emaus) większości korka, co ciekawe wiele lat tamtędy codziennie jeździłem i nie wiedziałem, że jest taki "trik", mapy Google nigdy mi tak nie zaproponowały objechać korek.

Tyle, że brakuje informacji czemu nietypowa trasa - np. ostatnio kazał mi z obwodnicy Krakowa zjeżdżać na dwa węzły przed właściwym i nie posłuchałem się i władowałem się w gigantyczny korek bo był wypadek. Fajnie by było, gdyby był jakiś komunikat, że nietypowa zmiana trasy ze względu na korek/itd.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Dlatego na niesprawdzone trasy zawsze https://abetterrouteplanner.com/, ma dokładnie te same funkcje co nawigacja tesli + więcej ładowarek i można wybrać, które abonamenty się ma.