Niedomykająca się klapa tylnego bagażnika.

Bartosz

Pionier e-mobilności
Witam, jak w temacie. Od jakiegoś czasu jakby klapa nie siada przy szybie co widać na photo
View attachment 21974
próbowałem regulować na tych czarnych "cyckach"

View attachment 21975

ale nic to nie dało. Jeszcze mnie kusi pokręcić tymi śrubkami

View attachment 21976
tylko pytanie po co jeżeli wcześniej było ok.
Może ktoś miał taki problem i wie jak go rozwiązać?
Wygląda jakby siłownik nie dociągał, ale czy to możliwe ?
Podstawowe pytanie, czy masz jeszcze gwarancję. Jeśli tak, to próby naprawy we własnym zakresie nie są dobrym pomysłem, ponieważ prędzej czy później to się i tak rozpieprzy i może uszkodzić słupek C lub nawet wybić tylną szybę. Ja miałem wymieniony cały zawias i siłownik. Teraz klapa bagażnika pracuje zupełnie inaczej niż przedtem. Na zawiasie były luzy i działy się cuda. Nie było tego normalnie widać, dopiero jak nagrało się w zwolnionym tempie.

Attachments

• bagaznik.mp4
    2,2 MB · Liczba wyświetleń: 0

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Ta klapa to najgorszy element całego auta, czekam jak mi zejdzie gwarancja na blachy i zgłaszam sie do Bronka na upgrejd z dwoma siłownikami :p

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Ta klapa to jakgorszy element całego auta, czekam jak mi zejdzie gwarancja na blachy i zgłaszam sie do Bronka na upgrejd z dwoma siłownikami :p
2x razy podchodzilem do tematu mam nawet caly zestaw . Padłem na ostatniej kostce .... nie pasowała . kupilem drugi inna wersja auta (stare dzieje)
Jeden siłownik to była dziwna kombinacja , jak zwykle w celu "optymalizacji" i OK ale gdyby byl na śodku lub gdyby zrobili zawiasy jak w wrotach promu .. Ja bym założył tylko drugi , podpiął go do pierwszego i zobaczyl co się stanie .
U mnie wymieniali wiązkę klapy (akcja) i nawet sie mechanik narobil bo tam za dociąg i się nie czepiał od gwarancja.
Mam troche spaczone podejście z racji wieku i zawodu, ważna jest skutecznośc działania , dlatego gwarancje mam w du..szym, bo nie wytrzymal bym np 5 lat z porabanym rozwiazaniem .

Krystian85

Zadomawiam się
W ramach updatu - w sobotę wyregulowałem, nasmarowałem, sprawdziłem luzy i wszystko działa jak powinno, auto nie jest już na gwarancji. Regulując to, zastanawia mnie jak to możliwe, że siłownik może uszkodzić szybę ? Jakoś nie widzę tam takiej możliwości (mówię o modelu 3).

Bartosz

Pionier e-mobilności
W ramach updatu - w sobotę wyregulowałem, nasmarowałem, sprawdziłem luzy i wszystko działa jak powinno, auto nie jest już na gwarancji. Regulując to, zastanawia mnie jak to możliwe, że siłownik może uszkodzić szybę ? Jakoś nie widzę tam takiej możliwości (mówię o modelu 3).
To jeszcze mało widziałeś 🙂

Attachments

• IMG_2095.jpeg
    IMG_2095.jpeg
    301,9 KB · Liczba wyświetleń: 43

Bartosz

Pionier e-mobilności
Wow....ale lipa.... Może warto go wymienić tak prewencyjnie. Po jakim czasie/przebiegu auta tak się stało ?
Nie wiem. To nie moje auto. Te problemy już nie występują lub występują rzadko. Problemem było oprogramowanie, które zostało dawno temu zaktualizowane. Nie warto sobie tym głowy zawracać.

Michal

Moderator
Nie wiem. To nie moje auto. Te problemy już nie występują lub występują rzadko. Problemem było oprogramowanie, które zostało dawno temu zaktualizowane. Nie warto sobie tym głowy zawracać.
Ale zamętu zawsze można trochę zasiać...