Nieprawidłowe wskazania zużycia energii

Michal

Moderator
Nie denerwujcie się na mnie ale .. chodzi różnicę pomiędzy 279 Wh, a 149 Wh ?View attachment 10010
Dokładnie o to chodzi, ale do porównania raczej wskazanie od ostatniego ładowania, bo tam masz 52 km.
Na wykresie jest za dużo i podejrzewamy, że dlatego, że liczą tam zużycie na milę, a pokazują na kilometr.
Zrób reset.

KrzysztofFly

Moderator
Dokładnie o to chodzi, ale do porównania raczej wskazanie od ostatniego ładowania, bo tam masz 52 km.
Na wykresie jest za dużo i podejrzewamy, że dlatego, że liczą tam zużycie na milę, a pokazują na kilometr.
Zrób reset.
Jako, że chodzi o zdjęcie z mojego postu, to potwierdzam, że chodzi o porównanie z 52km, które powinno być prawie identyczne z tym, z tego wykresu. Co do kwestii przelicznika na mile, to też miałem taką pierwszą myśl, jednak wszystkie moje obliczenia wskazywały na różnicę na poziomie 1,75:1, więc to nie to. W systemie po przestawieniu wskazań na mile, też dalej wskazywało źle. Tak jak pisałem wcześniej, mi pomógł trzeci reset.

Fixtor

Zadomawiam się
Wczoraj to miałem. "Obecna trasa" z ok. 25 km wskazywała zużycie 150 Wh/km, a na wykresie średnia z ostatnich 25 km wynosiła 270 Wh/km.

EPI Energia Invest

Zadomawiam się
Cześć każdemu z osobna .
Czytam elektrowóz od lat ale to dopiero mój pierwszy wpis na forum :)
To samo u mnie od wczoraj , mam nadzieję że reset również pomoże.
Tak jak opisane wyżej wskazania ze zużycia w oknie podróży mniej więcej pokrywały się z tym co było wcześniej .Ale wskazania zużycia chwilowego/średniego w trakcie jazdy na wykresie podskoczyły o 100-200% .
Jak to dobrze że jest forum :)
Mniej więcej tą samą trasa.
Przy okazji jak bez żadnych zewnętrznych urządzeń sprawdzić rzeczywistą pojemność akumulatora ?
Pozdrawiam

Attachments

• IMG_20230405_151610.jpg
    IMG_20230405_151610.jpg
    3 MB · Liczba wyświetleń: 39
  • Screenshot_20230412-133756.png
    Screenshot_20230412-133756.png
    1,1 MB · Liczba wyświetleń: 46