Nierównomierne zużycie tarcz

krzyss

Pionier e-mobilności
Tak chcę zrobić, ale sam nie ogarnę oglądałem jeszcze kilka filmów na youtube jak to robią w usa, tam jest czyszczenie, smarowanie itd. Pytanie gdzie to zrobić? W Ząbkach? Trochę mam daleko. Jakby ktoś polecił doświadczony, warsztat w katowice, bielsko biała byłoby super, chętnie zainwestuje w dobry serwis ;)
Jedz do normalnego serwisu. To sa zwykle hamulce. Moga wszystko sprawdzic, przetoczyc tarcze itp.

kaziwich

Posiadacz elektryka
Czyszczenie na pewni nie zaszkodzi, ale jesli ktos ma nadzieje, ze pomoze w kiepskim zuzyciu tarcz, to oszczedze rozczarowania - nie pomoże.
W przedliftowych modelach mozna zmniejszyc rekuperacje, a w kompletnie wylaczyc mozna np. za pomocą s3xy buttons - polecam.

Norbert

Posiadacz elektryka
Tak chcę zrobić, ale sam nie ogarnę oglądałem jeszcze kilka filmów na youtube jak to robią w usa, tam jest czyszczenie, smarowanie itd. Pytanie gdzie to zrobić? W Ząbkach? Trochę mam daleko. Jakby ktoś polecił doświadczony, warsztat w katowice, bielsko biała byłoby super, chętnie zainwestuje w dobry serwis ;)
Z okolic "Katowic" to mogę Ci to ogarnąć przy którymś weekendzie ... prywatnie. ;)

Norbert

Posiadacz elektryka
Kiepskie jest, że nie można wrzucić normalnie D tocząc się na N z szybkością poniżej 8 km/h. Trzeba wcisnąć hamulec choć trochę.
Qrka, muszę to sprawdzić, bo w eSce poniżej 8km/h przerzucam RND w każdą stronę, za to ją lubię, natomiast nie kojarzę jak to jest w 3... bo stoi dużo w garażu :)

Proxy84

Fachowiec
No i zrobiłem serwis hamulców, wszystko co zalecane w warsztacie afiliowanym z „ev repair” w katowicach, w ekononicznej cenie. Dodatkowo lekko spolerowałem tarcze. Niby wszystko w układzie jest super. Parę dni było lepiej, nawet ten szaro-zardzewiały pierścien zaczął schodzić, ale hamulce dalej „buczą” przy hamowaniu > 100 km/h jak tylko się trochę rozgrzeją. Tesla wyceniła naprawę z wymianą tarcz na 10 tys. Ani prośbą ani groźbą nie chcą wymienić na gwarancji. Wobec czego zastanawiam się co dalej. Wymienić tarcze na oryginały nowe, czy może lepiej jakieś lepsze zamienniki? Rozglądam się za unplugged performance ale w Polsce brak.

Michal

Pionier e-mobilności
Unplugged performance mają podobno w vcentrum (gdzieś widziałem na ich stronie) - zadzwoń i spytaj.