Nissan Leaf 1 (2012) - spolszczenie, aktualizacja i Nissan EV

Jacek S.

Nowy na Forum
Dzień dobry,

czy jest możliwość spolszczenia tego modelu?
Chodzi o całość systemu, nawigację, wybieranie głosowe etc.
Jeśli tak, to jakim sposobem?

Oraz skąd wziąć aktualną mapę (także w polskiej wersji językowej)?

Czy ten model będzie "gadał" z apką Nissan EV?

Jacek

vwir

Pionier e-mobilności
No to masz najstarszy system, czyli carwings. Oficjalnie w Polsce jest on niedostępny, ale możesz udawać Niemca, Irlandczyka, czy kogo tam wolisz i w tamtym kraju zarejestrować carwings. Gdy już to przejdziesz to masz użytkownika i hasło i instalujesz apkę na telefonie. Carwings teraz jest chyba obsługiwany przez apkę Nissan Connect EV czy jakoś tak. No i ma działać.
Odnośnie spolszczenia: oficjalnie się nie da. Są magicy, którzy oferują przeprogramowanie całego infotainment, dokładają carplay/android auto więc może i język zmienią, ale gdy się orientowałem kilka lat temu to koszt był na poziomie 3tys pln i soft był mocno niestabilny.
Wybierania głosowego po Polsku to nawet w leafie II z 2018 roku nie ma, więc znowu: oficjalnie się nie da. A czy jacyś magicy to ogarniają to tego już nie wiem.
Mapy i ich aktualizacje - generalnie w tym modelu masz mapy na karcie SD dostępnej po opuszczeniu panelu infotainment. Karta SD jest sparowana z Twoim autem, więc nie możesz ot tak zaktualizować sobie map. Ktoś musi Ci wygenerować odpowiednią kartę SD pod Twój numer vin.

Jacek S.

Nowy na Forum
No to masz najstarszy system, czyli carwings. Oficjalnie w Polsce jest on niedostępny, ale możesz udawać Niemca, Irlandczyka, czy kogo tam wolisz i w tamtym kraju zarejestrować carwings. Gdy już to przejdziesz to masz użytkownika i hasło i instalujesz apkę na telefonie. Carwings teraz jest chyba obsługiwany przez apkę Nissan Connect EV czy jakoś tak. No i ma działać.
Odnośnie spolszczenia: oficjalnie się nie da. Są magicy, którzy oferują przeprogramowanie całego infotainment, dokładają carplay/android auto więc może i język zmienią, ale gdy się orientowałem kilka lat temu to koszt był na poziomie 3tys pln i soft był mocno niestabilny.
Wybierania głosowego po Polsku to nawet w leafie II z 2018 roku nie ma, więc znowu: oficjalnie się nie da. A czy jacyś magicy to ogarniają to tego już nie wiem.
Mapy i ich aktualizacje - generalnie w tym modelu masz mapy na karcie SD dostępnej po opuszczeniu panelu infotainment. Karta SD jest sparowana z Twoim autem, więc nie możesz ot tak zaktualizować sobie map. Ktoś musi Ci wygenerować odpowiednią kartę SD pod Twój numer vin.
Rozumiem, dziękuję za podpowiedzi.

Jacek

Jacek S.

Nowy na Forum
No to masz najstarszy system, czyli carwings. Oficjalnie w Polsce jest on niedostępny, ale możesz udawać Niemca, Irlandczyka, czy kogo tam wolisz i w tamtym kraju zarejestrować carwings. Gdy już to przejdziesz to masz użytkownika i hasło i instalujesz apkę na telefonie. Carwings teraz jest chyba obsługiwany przez apkę Nissan Connect EV czy jakoś tak.

Tu jest pewien kłopot, wydaje mi się, że nie do przejścia :/
Podczas dodawania auta do konta jest konieczność wpisania VIN. Po wpisaniu otrzymuję komunikat, że ten samochód nie jest wspierany przez Nissan EV. No trudno, będę musiał z tym jakoś żyć :)

Ale mam pewną ciekawostkę tyczącą Android Auto. Bo ten mój stary system także nie gada z AA.
Wygrzebałem u Chińczyka, taki oto wynalazek i wydaje mi się, że przy jego pomocy rzucę na konsolę telefon i będę miał coś na kształt AA.
Czy to zadziała? Zobaczę, gdy przyjdzie.
A może ktoś z Was próbował tego używać?

Jacek

Jacek S.

Nowy na Forum
No ale robisz to jako Polak? Właśnie w tym problem. Spróbuj założyć konto na nissan.de lub coś w tym stylu i wtedy powinno przejść.

Zaiste, wspominałeś. Zarejestrowałem się jako Irlandczyk i przeszło :)
Jestem z dala od auta, ale wieczorem zaloguję Nissana.
Dziękuje.

Jacek

vwir

Pionier e-mobilności
Zaiste, wspominałeś. Zarejestrowałem się jako Irlandczyk i przeszło :)
Jestem z dala od auta, ale wieczorem zaloguję Nissana.
Dziękuje.

Jacek
Nie wiem czy się zalogujesz. Daj znać jak poszło, bo jest jeszcze jeden haczyk, na który już wpadłem w dwóch leafach.

Jacek S.

Nowy na Forum
Nie wiem czy się zalogujesz. Daj znać jak poszło, bo jest jeszcze jeden haczyk, na który już wpadłem w dwóch leafach.

Siła złego na jednego....
Udało mi się zarejestrować, jako Irlandczykowi, VIN podczas rejestracji konta został przyjęty. Kolejnym krokiem był mail z linkiem do aktywacji konta. Od lat używam swojej domeny, a tam jest alias, który przekierowuje pocztę na gmaila.
I ten mail... zaginął w akcji :/
Nie ma go w spamie, ani w gmailu, ani na serwerach obsługujących domenę. Z logów u zarządcy domeny wynika., że mail "odbił się" w kierunku gmaila prawidłowo. I nie dotarł.

Próbowałem utworzyć nowe kont, podając nie aliasa, ale bezpośrednio adres na gmailu, ale nie ma takiej opcji, bo pojawia się komunikat, że ten VIN już jest używany.

Jedyna nadzieja w tym, że jeśli nie potwierdzę konta linkiem aktywacyjnym, którego nie mam, to "niedokończone" konto po jakimś czasie zostanie usunięte.
Zatem uczę się teraz cierpliwości :)

Jacek

Jacek S.

Nowy na Forum

Udało się się jakimś magicznym sposobem usunąć VIN i zarejestrować konto od początku.
Dochodzę do momentu aktywacji Carwings. Wypełniam kolejne formularze i docieram do tego w którym ustalam unikatową nazwę auta (widziana przez innych), login i hasło do wpisania w aucie, etc.

Po wypełnieniu (raczej prawidłowym) wszystkich pół i kliknięciu "Next" otrzymuję tę stronę:

I tak od wielu dni.
Może haczyk, o którym wspominasz, byłby pomocny? :)

Jacek

vwir

Pionier e-mobilności
Oj, to już jakiś inny problem. Haczyk o którym pisałem to żadna wiedza tajemna - po prostu w 2 przypadkach z którymi się spotkałem (jeden leaf I i jeden leaf II) transmisja była wyłączona fizycznie w aucie, więc nigdy auto nie próbowało się zalogować do serwera. Wizyta w serwisie i włączenie komunikacji rozwiązywało problem (za darmo, bo to powinno być zrobione podczas pierwszego wydania auta klientowi).