Chademo 300 kW? Fiu, fiuuu... ;-)Tyle że z Leafem to on by lepiej celował w jakieś ładowarki 50kW (Lidl był wciąż za darmo jak byłem w NL rok temu) bo się ludzie zaczną denerwowac jak takie 300kW na Fastnedzie zajmie i będzie tam ładował przez prawie godzinę.
Chademo 300 kW? Fiu, fiuuu... ;-)
W Niemczech i Holandii sporo ładowarek jest dostępnych z kartą/aplikacją BeCharge. Mapa tutaj: https://www.bec.energy/en/charging-network/ . Można wykupić pakiet kilowatogodzin (50, 100, 250, 500) i wtedy cena wychodzi całkiem spoko (odpowiednio 0,40 ; 0,38 ; 0,36 ; 0,35 EUR / 1kWh). W Polsce też są dostępne ładowarki ale niewiele, natomiast działa IONITY. Więcej o tym operatorze w wątku: Be ChargeSyn chce podjąć challenge i pojechać z rodziną do Urk w Holandii z Koszalina. Jakie karty czy aplikacje powinien mieć?
Nie polecam. W lutym 2020 jechałem leafem model 2018 40kWh z Francji do domu, jedyne 1700km. Pierwsze ładowanie jest szybkie, drugie takie sobie a trzecie trwa kilka godzin. Po zagrzaniu baterii na chademo osiąga się prędkość jak na type2. Masakra. Ogólnie po jakimś czasie się już nauczyłem jak jechać - zero rekuperacji, na zjazdach ze wzniesień przełączałem na N (zamiast D), prędkość w okolicach 100km/h. To wszystko powoduje, że bateria mniej się grzeje, a nawet ciut chłodzi. Obowiązkowo wpięty dongle do obd i na leafspy trzeba kontrolować temperaturę baterii. Inaczej potrafi się tak zagrzać, że auto się ładuje przez całą noc. Na chademo.Syn chce podjąć challenge i pojechać z rodziną do Urk w Holandii z Koszalina. Jakie karty czy aplikacje powinien mieć?