Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
VOLKSWAGEN
VW ID.3 Forum • Volkswagen ID.3 (2020-2023)
No to jest
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="consigliero, post: 10013, member: 286"] Jako że jest to auto z oznaczeniem 1st to miało tylko jedną baterię 58. Przez chwilę liczyłem że może nawet jakąś dotację uda się zdobyć, ale to była bardzo krótka chwila. Gdybym liczył na dotację to bym tym autem nie jeździł bo pewnie bym jej nie dostał, zasada umiesz liczyć, licz na siebie jest moim motto od pewnego czasu( może to kwestia wieku). Od czasu gdy kilka lat temu przejechałem się i3 wiedziałem że chce elektryka, ale może nie byłem zbyt zdesperowany. Pisałem do importerów że chciałbym takie kupić i nigdy nie dostałem odpowiedzi, a Tesli nigdy nie brałem pod uwagę, pewnie jestem za stary na proponowany sposób dystrybucji. Najbardziej natomiast bulwersują mnie argumenty o ekologii, bo auto kupiłem nie z powodu że fiolkami pachnie, tylko że zapewnia mi spokój, cżego nie dawało mi żadne auto napędzane paliwami kopalnymi, wyjątkiem jest motocykl ale to całkiem inna bajka. Na szczęście, piszę to całkiem świadomie, nie muszę mieszkać w Warszawie ( choć lubię pochodzić po tym mieście chociaż nogi strasznie bolą) wystarczy mi Kraków. Mieszkając 50 metrów od rynku i mieszkając w pracy auto tygodniami stoi na Jagiellońskiej, gdy mam go ruszyć i wyjechać poza pierwszą obwodnicę to mi się niedobrze robi. Wtedy pojawia się pomysł odskoczni na wsi, dokładnie 93 km od mieszkania w Krakowie. Budując dom miałem tylko prąd i wodę, to z konieczności wszystko jest nim zasilane, dlatego dołożyłem panele które teraz muszę powiększyć aby i samochód w bilansie zawrzeć. To jest prawdziwa odskocznia i prawdziwy powód posiadania samochodu elektrycznego, kalkulacja i spokój. Mogę gdybym chciał dojeżdżać codziennie do Krakowa i tak będę bardziej wypoczęty niż ktoś kto musi, podkreślam słowo musi, dojechać centrum z jakiejkolwiek podkrakowskiej sypialni. Na szczęście ja nie muszę codziennie, mało tego jeżdżę podobnie jak motocyklem, niekoniecznie tą najkrótszą drogą, bo pomarz pierwszy od lat znowu cieszy mnie jazda autem. Szkoda tylko że na tych moich drogach są ciężarówki, ale jak pisałem wcześniej mogę sobie drogę wybrać na taką gdzie ich nie ma. Biorąc do kalkulacji cenę prądu 65 groszy bo tyle wychodzi za kWh, licząc średnią 15 kWh na 100 km wychodzi że do dnia dzisiejszego wydałem ( to znaczy wydam jak przyjdzie rachunek za prąd) około 2450 PLN, w motocyklu za pokonanie takiego dystansu musiałbym przepalić około 1375 litrów paliwa i nawet licząc 5PLN daje to kwotę 6875 PLN. Prawdziwym problem zaczyna być fakt że przy tych temperaturach nie chce mi się wsiadać na motocykl. O wsiadaniu do Daci którą jeszcze mamy nawet nie mowię, bo jak już jestem zmuszony to zrobić to mi się wydaje że jest zepsuta bo nie chce jechać. Przy moim sposobie użytkowania auta wybór elektryka był naturalną konsekwencją sposobu życia. Gdybym mieszkał w bloku jak do 2013, nawet takim budowanym przez dewelopera z „ludzką twarzą” byłoby to realne bo mieliśmy garaż, ale i tak do pracy często chodziliśmy na nogach bo to tylko pół godziny spacerem a autem w korkach 15 minut i ten wkurw. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
VOLKSWAGEN
VW ID.3 Forum • Volkswagen ID.3 (2020-2023)
No to jest