Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
RENAULT
Inne modele i pozostałe pytania
Nowa Dacia Spring
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Kierowca23, post: 215254, member: 3789"] Ja mam takiego Zencara 7,4kW do ładowania Leafa i spisuje się świetnie. Moc przyłączeniowa domu: 12,5kW, przed licznikiem 3xC25 i tego nie da się ruszyć (stare kable na osiedlu). Podczas ładowania auto pobiera z 1 fazy około 28A prądu (wcale nie 32A), czyli 6,4 kW. Nigdy jeszcze mi nie wybiło bezpieczników C25A / B25A, bo to tylko +16% przetężenia. Całe ładowanie (36-37 kWh) mieści mi się zawsze w nocnej taryfie - od 22:00 do 6:00 :) Ale koniecznie musisz zadbać, żeby elektryk położył Ci grubsze przewody w całym obwodzie ładowania, niż kładzie się zwykle. Uprzedź go o planowanym obciążeniu. Dotyczy to też mostków w rozdzielnicach (2,5 mm grzeją się już niedopuszczalnie!). Sprawdź żeby do tej samej fazy nie było dołączone nic z czego będziesz korzystał w nocy podczas ładowania (żadnych podgrzewaczy wody, czajników, pralki, mikrofali itp.) bo wtedy już będzie przegięcie :) W Zencarze można też wybrać trochę mniejszy prąd ładowania (24A) i wtedy już masz spokój że nie przekraczasz tych 25A (np. jakby obniżyło się napięcie w sieci - prąd ładowania wtedy wzrasta) :cool: [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
RENAULT
Inne modele i pozostałe pytania
Nowa Dacia Spring