Nowa kierownica od 2023?

gim-kg

Pionier e-mobilności
Niejaki użytkownik Twittera ChrisZheng001, który ma powiązania z łańcuchem dostaw Tesli w Chinach twierdzi, że TM3 i TMY otrzymają nową kierownicę w 2023 roku. Nowa kierownica ma podążać za tym co zostało przedstawione w modelach TMS i TMX czyli zastąpieniu manetek za kierownicą przyciskami na niej. Nie będzie to jednak Yoke, tylko okrągła kierownica, coś w stylu jak przedstawiono w Tesli Semi. TM3 i TMY nie mają ekranu za kierownicą, wiec jej górny wieniec nie ogranicza jego widoczności. Zmiana kierunku jazdy zostanie prawdopodobnie przeniesiona na ekran jak w TMS i TMX, wszak Elon Musk wspominał latem 2021, że automatyczna zmiana kierunku jazdy będzie w każdej Tesli.
Ta nadchodząca zmiana może być nieoczekiwana, ale nie jest zaskakująca, ponieważ Tesla często próbuje obniżyć koszty, upraszczając projekty i procesy. Tesla stara się również wykorzystać jak najwięcej części w swoich modelach. Podczas gdy TMS i TMX używają innej kierownicy, to Semi może wykorzystywać tę samą kierownicę, co TM3 i TMY.
B361A668-80BB-40D8-A69F-DBA1D26D5F0F.jpeg

abes99

Posiadacz elektryka
Wiadomo coś więcej o zmianach w Modelu 3 RWD na przyszły rok? Był artykuł o nowych bateriach LFP, ale może pojawiły się już jakieś bliższe konkrety?

gim-kg

Pionier e-mobilności
Nic oficjalnie nie wiadomo jak to u Tesli. W Q1’2021 też była loteria z bateriami. Cześć dostawy z tej samej fabryki miała LG a cześć Panasonic. Ja „wylosowałem” LG i na początku byłem zły, bo wiadomo Panasonic był od początku produkcji. Teraz nie żałuje, bo z obserwacji wynika że ogniwa LG mają mniejszą degradacje.