O ile wzrosły wam rachunki za prąd odkąd łądujecie Teslę w domu?

miksell

Posiadacz elektryka
Zastanawia mnie o ile wzrosły wam rachunki za prad odkąd macie i ładujecie teslę w domu? Teoretycznie wzrost opłat za prąd powinien bilansowac się z kosztami jaki obecnie wydaje sie na paliwo.

aadamuss

Posiadacz elektryka
O tyle ile km robisz miesięcznie :) 1000 km to 250 kWh razy cena za prąd. Przy różnych taryfach i PV koszt u każdego inny.

STMS

Pionier e-mobilności
Zastanawia mnie o ile wzrosły wam rachunki za prad odkąd macie i ładujecie teslę w domu? Teoretycznie wzrost opłat za prąd powinien bilansowac się z kosztami jaki obecnie wydaje sie na paliwo.
Jak jeździsz spokojnie to prąd wyjdzie mniej niż benzyna czy ON

Jak ktoś jeździ gaz będzie prawie to samo

miksell

Posiadacz elektryka
Średnio robię rocznie ok 20 tys km. Zakładam iż połowę z tego mógłbym ładowac w domu. Mam FV. Z ostatnich kilku lat wychodzi mi iż oddaję do sieci ok 1000 kw rocznie.

Zakładając zużycie w TM3 na poziomie 20kwh/100km potrzebuję na 10 000 km: ok 2 000 kw.
Więc mając naddatek z FV 1 000 kwh (realnie 800 bo mam stare rozliczenie) To musze dokupić z sieci ok. 1200kw. Zakładając cenę średnią 1,27 *1200 = 1524 zł. Co daje miesięcznie: 127 zł
Przy dzisiejszych cenach paliwa będzie to: 19 litrów bp.
Więc pokonuję miesięcznie 833km zużywając 19 litrów benzyny czyli auto mi spala: ok 2 litrów paliwa.

Czy powyższe wyliczenia w praktyce wychodzą tak samo?

Analizuję to pod kątem zwiększenia instalacji FV.

aadamuss

Posiadacz elektryka
W praktyce zależy od ilości słońca i cen narzuconych. Może z sieci bedziesz musiał dokupić 800 kWh albo 1500 kWh.

Michal

Moderator
Mniej więcej dobrze to policzyłeś i jeśli nie dobiłeś jeszcze do 10kWp, to na pewno opłaci Ci się zwiększyć instalację.

Bronek

Pionier e-mobilności
Jeśli rocznie produkujemy 10 MWh prądu , to nawet połowy nie wyjeżdzę , mam darmowe jeszcze Super Chargery , a to co zapłacę na innych ładowarkach, to jak gdyby odbiorę w produkcji prądu dla domu .
Także każdy ma inaczej ...
Ale z 9,8 kWp instalacji przy pompie ciepla ok 4000 kWh , + auto też ok 4000kWh i dom ??? itp to zawsze cos muszę dokupić . Aby nie robić sobie horroru to nie ładuje ze słońca sensu stricte a tylko w godzinach taniego prądu w G12r. W lecie najlepiej jak 13-16 trafi się w słoneczny dzień i auto w garażu nadające się do ładowania . Ale nic na siłę .
Niemniej gdy założę ze Fotowoltaika ma służyć dla auta i pompy ciepla , to mi wystarczy z malym naddatkiem . Dla domu za 2 - 3 miesiące jego dzialania muszę kupić prąd .
Tu nie ma jednej recepty i nikt Ci nie da odpowiedzi ..

gim-kg

Pionier e-mobilności
Średnio robię rocznie ok 20 tys km. Zakładam iż połowę z tego mógłbym ładowac w domu. Mam FV. Z ostatnich kilku lat wychodzi mi iż oddaję do sieci ok 1000 kw rocznie.

Zakładając zużycie w TM3 na poziomie 20kwh/100km potrzebuję na 10 000 km: ok 2 000 kw.
Więc mając naddatek z FV 1 000 kwh (realnie 800 bo mam stare rozliczenie) To musze dokupić z sieci ok. 1200kw. Zakładając cenę średnią 1,27 *1200 = 1524 zł. Co daje miesięcznie: 127 zł
Przy dzisiejszych cenach paliwa będzie to: 19 litrów bp.
Więc pokonuję miesięcznie 833km zużywając 19 litrów benzyny czyli auto mi spala: ok 2 litrów paliwa.

Czy powyższe wyliczenia w praktyce wychodzą tak samo?

Analizuję to pod kątem zwiększenia instalacji FV.
U mnie wyglądało to tak. Instalacja PV 4,8 kWp niestety nie pokrywała zapotrzebowania domu i samochodu. 01 kwietnia zwiększyłem o kolejne 3,5 kWp.
Niestety ceny prądu będą rosły poprzez większe opłaty za emisje CO2. W tym roku ceny są zamrożone, ale dystrybutorzy już podali ile miałby kosztować prąd gdyby nie to zamrożenie. W przyszłym roku taniej nie będzie.
Ja przy przebiegu 47k km pobrałem z domu 7577 kWh. Kosztowało by mnie to 3514 zł. Miałem też ładowania płatne. Pobrałem wtedy 1786 kWh i kosztowało mnie to 3470 zł. Reszta to ładowania bezpłatne, ale zbyt dużo tego nie było.
W sumie koszt przejazdu bez uwzględnienia PV kosztował 6984 zł. Dla przykładu w poprzednim samochodzie musiałbym zostawić na stacjach paliw 32572 zł.
Czasami jak z kimś rozmawiam i wspominamy o PV to słyszę że za PV też musiałem zapłacić. Moja 4,8 kWp kosztowała mnie 19k zł. Zatem jeżeli potraktuje ją jako inwestycje w moją stacje benzynową, czyli zamiast zostawiać pieniądze na Orlen to kupiłem PV to już zwróciła się ona z nadwyżką ponad 10k zł.