Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Inne modele i pozostałe pytania
O ile wzrosły wam rachunki za prąd odkąd łądujecie Teslę w domu?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="gim-kg, post: 88367, member: 117"] U mnie wyglądało to tak. Instalacja PV 4,8 kWp niestety nie pokrywała zapotrzebowania domu i samochodu. 01 kwietnia zwiększyłem o kolejne 3,5 kWp. Niestety ceny prądu będą rosły poprzez większe opłaty za emisje CO2. W tym roku ceny są zamrożone, ale dystrybutorzy już podali ile miałby kosztować prąd gdyby nie to zamrożenie. W przyszłym roku taniej nie będzie. Ja przy przebiegu 47k km pobrałem z domu 7577 kWh. Kosztowało by mnie to 3514 zł. Miałem też ładowania płatne. Pobrałem wtedy 1786 kWh i kosztowało mnie to 3470 zł. Reszta to ładowania bezpłatne, ale zbyt dużo tego nie było. W sumie koszt przejazdu bez uwzględnienia PV kosztował 6984 zł. Dla przykładu w poprzednim samochodzie musiałbym zostawić na stacjach paliw 32572 zł. Czasami jak z kimś rozmawiam i wspominamy o PV to słyszę że za PV też musiałem zapłacić. Moja 4,8 kWp kosztowała mnie 19k zł. Zatem jeżeli potraktuje ją jako inwestycje w moją stacje benzynową, czyli zamiast zostawiać pieniądze na Orlen to kupiłem PV to już zwróciła się ona z nadwyżką ponad 10k zł. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Inne modele i pozostałe pytania
O ile wzrosły wam rachunki za prąd odkąd łądujecie Teslę w domu?