Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Odbiór w środę więc - kilka pytań...
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Jaceq, post: 231120, member: 1236"] U mnie (2 lata temu) to wyglądało tak, że załatwiłem formalności w salonie, pani z obsługi poszła ze mną do auta, zamontowaliśmy tablice i tyle. Powiedziała, że mogę przyjrzeć się bliżej czy wszystko OK tutaj lub w domu - jest czas 24h na zgłaszanie ewentualnych uwag. Więc jeśli chcesz, możesz od razu na miejscu oglądać nawet i godzinę czy dwie.. Ja obejrzałem sobie z grubsza w kilkanaście minut i pojechałem. Plugshare używam jeśli chcę znaleźć ładowarki w jakimś obszarze, ABRP żeby wstępnie zaplanować trasę. W ABRP nie ma wszystkich ładowarek, Plugshare ma większą bazę. Premium ABRP nie jest drogie i gdy je masz planowanie jest dokładniejsze, są brane pod uwagę m.in. ruch drogowy, warunki pogodowe. Również tylko w premium masz CarPlay/Android Auto (jeśli masz gdzie używać ;-) ). Do samego wstępnego planowania darmowa wersja w zupełności wystarcza. Jeśli chcesz używać nawigacji ABRP, warto mieć premium. Przez jakiś czas używałem, działa nieźle, również z przeglądarki samochodu. Proponuję na początek sprawdzić możliwości wbudowanej nawigacji i jeśli będzie dla Ciebie niewystarczająca, myśleć o ABRP Premium. Podstawowe pytanie - do czego potrzebujesz AA? System Tesli jest najlepszy jaki widziałem. Jakość obsługi i responsywność ekranu przypomina iPada. Masz dostępne aplikacje typu Spotify, Apple Music, Youtube itd. Osobiście mam CarPlay na dodatkowym ekranie za kierownicą. Prawie nie używam ;-) Ekran zamontowałem żeby mieć przednią kamerę. Ale w Juniper przednia kamera jest.. Więc ja osobiście bym nie montował. Inna opcja to wyświetlanie CarPlay / Android Auto na głównym ekranie za pośrednictwem Raspberry PI i projektu Michała Glapińskiego: [URL='https://teslaandroid.com']Tesla Android[/URL]. Niestety nie da się przesłać z ABRP do Nawigacji auta zaplanowanej trasy. Trzeba albo nawigować w ABRP (z telefonu lub z ekranu auta), albo ręcznie wpisać poszczególne punkty. Jeśli nawigujesz do ładowarki to auto, po niedawnym update, również podgrzeje baterię. Dokładnie nie wiem jak to jest rozwiązane bo do podgrzewania baterii używam S3XY Commander-a i ręcznie włączam podgrzewanie. Nie ma takiej jednej aplikacji. Niestety trzeba mieć kilka. Na niektórych ładowarkach zapłacisz bezpośrednio kartą ale zazwyczaj się to nie opłaca - jeśli masz aplikację i założone konto jest często taniej. W Polsce warto mieć GreenWay, Elocity, Orlen. Mają najwięcej punktów. Tak naprawdę jest to dość indywidualna kwestia. Zobacz kto posiada ładowarki na Twoich trasach i sprawdź gdzie będzie najkorzystniej. Jeśli tylko masz po drodze SuC to zazwyczaj tam będzie najtaniej. Są jednak lokalizacje Superchargerów, których najlepiej unikać (m.in. Kostomłoty, Katowice) bo jest tam często tłok. W pobliżu nich są inne ładowarki, droższe ale bez kolejki. Ładuj tam, gdzie będzie najtaniej ;) Teoretycznie i praktycznie najzdrowsze dla baterii jest ładowanie AC. Jednak bez przesady.. Degradacja postępuje bardzo powoli, nie ma co się jakoś mocno przejmować. Dokładnie tak, mając router lub nawet korzystając z hotspota w komórce masz internet w aucie i usługi typu Spotify, Apple Music, YouTube działają. Nawigacja auta bierze pod uwagę traffic niezależnie czy masz premium czy nie. Dodatkowo po ostatniej aktualizacji bez premium jest również dostępna wizualizacja ruchu. To, co tracisz nie mając Premium to widok satelitarny i podgląd kamer z telefonu. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Odbiór w środę więc - kilka pytań...