Odblokowanie większego zasięgu w MY RWD

faktory

Fachowiec

alaska_k

Fachowiec
Jak wynika z oświadczenia Elona Muska, właściciele Tesli Model Y z najnowszą konfiguracją RWD wkrótce będą mogli kupić aktualizację zasięgu blokowaną programowo. Cena 1500-2000 $. Zasięg powiększony o 40-60 mil. Nie napisali w której wersji baterii będzie to dostępne czy wszystkie czy tylko te które ma LR RWD? Ciekawi mnie czy baterie LFP też to dostaną?

PS. W US model Y SR w konfiguratorze już niedostępny

Last edited:

Grzesiek

Pionier e-mobilności
odblokowanie zwiększy % degradacji baterii :) Bo przy braku, powinno być to jako bufor traktowane? Tak było by logicznie. A jak jest?

Grzesiek

Pionier e-mobilności
raczej tak bo to zależy od pomiaru napięcia baterii a większa bateria ma wyższe napięcie
Więc przytemperujmy hurra optymizm :) Zasięg który trzeba dokupić, czy trwałość za "darmo".

alaska_k

Fachowiec
Ja bym raczej skłaniał się ku teorii że od jakiegoś czasu w SR zmienili baterie i tylko je ograniczali programowo, może jeszcze jakieś testy robili, a SR i LR mają od jakiegoś czasu te same baterie. Teraz znikli z konfiguratora SR i został sam LR, a to to samo tylko z innym softem. Ponieważ wersja LR ma baterie LiIon dlatego mam obawy że wersja europejska z bateriami LFP nie dostanie tego "rozszerzenia". Oczywiście to tylko takie domysły więc może ktoś ma lepsze i formacje albo zna się na tym lepiej. Chyba by sobie nie strzelali w kolano za 2000$ licząc na to że takie "wyżyłowane" baterie wytrzymają 8 lat i nie będą ich musieli masowo wymieniać w ramach gwarancji.

kubatar

Pionier e-mobilności
A czy ta wersja po odblokowaniu nie odpowiada wersji europejskiej z zasięgiem WLTP 600 km co w praktyce oznaczałoby że u nas nie będzie takiej opcji?

Raf24

Fachowiec
Podbijam
Coś ucichło w tej sprawie ??!!
Upgrady ,HW4, badyle z ali , itp... to pierdoły w stosunku do ok 50km zasięgu dla SR .