Odprysk od kamieniu, szyba przednia.

mcies2

Zadomawiam się
Współczuję. Moja 6-miesięczna TM3 tez zaliczyła kamień na początku września. Było to gdzieś na A1, nawet nie wiem kiedy to się stało, zauważyłem skutek przecierając szybę na SC w Ciechocinku. Z uwagi na zbyt bliską odległość od krawędzi szyby Autoglass rekomendował wymianę szyby przedniej i tak też to się odbyło oczywiście z ubezpieczenia AC (moje dodatkowe ubezpieczenie na szyby w wysokości 5 tyś. nie pokrywało naprawy więc poszło z AC). Całkowity koszt wyniósł ok. 5900 zł. Szyba wymieniona, czujniki skalibrowane i poza kilkoma śladami brudnych palców na słupkach nie ma śladu po wymianie.
Pewnie odczuję tą naprawę za rok przy przedłużaniu ubezpieczenia ponieważ nie miałem wykupionej ochrony zniżek na AC.
Podsumowując, też obawiałem się wymiany szyby ale w Poznaniu w Auto Moto Centrum zrobili to fachowo i szybko ( 3h z wymianą opon na zimówki).

Attachments

• 1732095147102.jpg
    1732095147102.jpg
    1,8 MB · Liczba wyświetleń: 32
  • 1732095147088.jpg
    1732095147088.jpg
    911,8 KB · Liczba wyświetleń: 32

eimi

Pionier e-mobilności
Z uwagi na zbyt bliską odległość od krawędzi szyby Autoglass rekomendował wymianę szyby przedniej i tak też to się odbyło oczywiście z ubezpieczenia AC
Nie chcieli spróbować? Ja bym kleił, z tego co widzę nie jest to w polu widzenia więc nawet jak lekki ślad zostanie to trudno. A jak pęknie dalej, dopiero wtedy bym zmienił.

Swoją drogą te ubezpieczenia szyb do 5k to pic na wodę fotomontaż. W niektórych ubezpieczalniach przynajmniej można dopłacić różnicę ze swojej kieszeni.

mcies2

Zadomawiam się
Nie chcieli spróbować? Ja bym kleił, z tego co widzę nie jest to w polu widzenia więc nawet jak lekki ślad zostanie to trudno. A jak pęknie dalej, dopiero wtedy bym zmienił.

Swoją drogą te ubezpieczenia szyb do 5k to pic na wodę fotomontaż. W niektórych ubezpieczalniach przynajmniej można dopłacić różnicę ze swojej kieszeni.
Nawet nie było w polu widzenia pasażera. Kierownik Autoglass stwierdził, że jest za blisko krawędzi i ciśnienie wtłaczanego materiału może spowodować pękniecie całkowite co mogło skutkować lawetowaniem auta do Poznania (najbliższy Tesla Bodyshop).
Jestem bardzo ciekawy jak to finalnie wygląda u ciebie.

eimi

Pionier e-mobilności
Ale że szyba wypadnie lub imploduje że auto od razu na lawetę, czy jak, bo nie rozumiem? 🤣

Tak dopytuje bo mi w poprzednim aucie robili pęknięcie które było jeszcze bliżej krawędzi, podobnie zostałem poinformowany o ryzyku że pęknie całkiem do krawędzi, ale się udało i byłem zadowolony. Było widać że naprawiane (mała soczewka) ale poza polem widzenia.

mcies2

Zadomawiam się
Ale że szyba wypadnie lub imploduje że auto od razu na lawetę, czy jak, bo nie rozumiem? 🤣

Tak dopytuje bo mi w poprzednim aucie robili pęknięcie które było jeszcze bliżej krawędzi, podobnie zostałem poinformowany o ryzyku że pęknie całkiem do krawędzi, ale się udało i byłem zadowolony.
Po pierwsze nie chcialem wyladowac z szyba na kolanach w czasie jazdy a po drugie kazda kontrola to mandat za jazde z peknieta szyba i pewnie punkty karne a no to w szczegolnosci nie moglem sobie pozwolic.

eimi

Pionier e-mobilności
Po pierwsze nie chcialem wyladowac z szyba na kolanach w czasie jazdy a po drugie kazda kontrola to mandat za jazde z peknieta szyba i pewnie punkty karne a no to w szczegolnosci nie moglem sobie pozwolic.
Zmieniłeś i jesteś zadowolony to najważniejsze. Na przyszłość - taka szyba Ci nie wypadnie, nawet jak będzie pęknięta wzdłuż i wszerz. A przy kontroli powiesz jak było, do domu Cię puszczą, szansa że trafisz kontrolę a do tego mendę jest nie warta rozważania.

chewbacca

Posiadacz elektryka
[...]oczywiście z ubezpieczenia AC (moje dodatkowe ubezpieczenie na szyby w wysokości 5 tyś. nie pokrywało naprawy więc poszło z AC). Całkowity koszt wyniósł ok. 5900 zł. [...]
Kurczę, nie szło się dogadać i dopłacić tych 900zł po prostu? Trochę lipa, że opłacasz dodatkowe ubezpieczenie od szyby żeby się ostatecznie do niczego nie przydało. Poza tym wzwyżka na ubezpieczeniu za likwidację szkody z AC na pewno będzie większa niż 900zł...