Okolice Suwałk: nowa stacja Orlenu 100kW

cooler

Pionier e-mobilności
Dopiero co zwróciłem uwagę że pojawiła się na plugshare nowa ładowarka 100kW na Orlenie przy MOP Rudniki na trasie pomiędzy Raczkami a Suwałkami.
Nie jest dostępna z aplikacji, ale działa i ładuje.
Bardzo mnie to cieszy bo spędzam w tej okolicy dużo czasu a nie ma tu za dużo szybkich ładowarek: Kaufland, farma PV Poddubowek i teraz Orlen.
Oczywiście normalnie ładuje się 11kW w domku gdzie się zatrzymuję, ale nigdy nie pogardzę szybka opcją ładowania gdy zajdzie taka potrzeba.

Michal

Moderator
Dopiero co zwróciłem uwagę że pojawiła się na plugshare nowa ładowarka 100kW na Orlenie przy MOP Rudniki na trasie pomiędzy Raczkami a Suwałkami.
Nie jest dostępna z aplikacji, ale działa i ładuje.
Bardzo mnie to cieszy bo spędzam w tej okolicy dużo czasu a nie ma tu za dużo szybkich ładowarek: Kaufland, farma PV Poddubowek i teraz Orlen.
Oczywiście normalnie ładuje się 11kW w domku gdzie się zatrzymuję, ale nigdy nie pogardzę szybka opcją ładowania gdy zajdzie taka potrzeba.
Uważaj na Orleny - blokują 200 zł przy rozpoczynaniu ładowania, a potrafią nie działać i jak próbujesz odpalić kilka razy to później masz zablokowane 1000 zł na karcie na 2 dni :/
Ja na początku byłem fanem ich ładowarek ale ostatnio cały czas mnie zawodzą, więc nie korzystam już z nich jeśli mam inne opcje.

cooler

Pionier e-mobilności
jeśli mam inne opcje.
Właśnie o opcje mi chodziło, dobrze że jest i dobrze że szybka 100kW. Jak nie trzeba to ładuję AC w domu. Ale może być sytuacja że będę potrzebować szybko i kasa nie będzie ważna.
Apropos zawodności: ja tak mam z PGE, Orlenu mi na razie działają.

cooler

Pionier e-mobilności
A ile w kabelku się wyciągnie, to inna sprawa.
Widzę w plugshare że ludziom ponad 70kW ładuje, ja ładowałem, przy dość pełnej baterii, wychodziło 64kW, więc jak na polskie warunki lepiej niż srednia :)
Zawsze to jakaś dodatkowa opcja, im więcej ładowarek tym lepiej. Jakoś mi o dziwo ładowarki Orlenu działają, właśnie wracając z Suwałk zaliczyłem bezproblemowe ładowanie w Szumowie, pomimo iż wyświetlacz pokazuje jakieś latające kółko :)

cooler

Pionier e-mobilności
Z tego co widzę stacja jest już produkcyjnie włączona do sieci Orlen, widać ją w aplikacji. Cena trochę wysoka 2.39/kWh, ale jak trzeba szybko to trzeba.
Tym samym w okolicy Suwałk są 3 ładowarki CCS, z czego w tej chwili działają 2: Orlen i Greenway.

danielm

Pionier e-mobilności
Z tego co widzę stacja jest już produkcyjnie włączona do sieci Orlen, widać ją w aplikacji. Cena trochę wysoka 2.39/kWh, ale jak trzeba szybko to trzeba.
Tym samym w okolicy Suwałk są 3 ładowarki CCS, z czego w tej chwili działają 2: Orlen i Greenway.
na orlenie tylko siku i kawa. i mowie to z perspektywy gościa który swoje spalinówki tankowałem tylko i wyłacznie na orlenie a od kiedy sponsorują Kubice kupowałem też sękacze i inne pierdoły. odkąd wprowadzili opłaty za ładowanie nawet nie podpiąłem pod apke karty płatniczej i wole nadrobić drogi a załadować się na greenwayu.

Michal

Moderator
Ja byłem fanem Orlenowskich ładowarek do czasu, aż zdarzyły im świrować i przestałem na nich polegać... Miałem kilka takich akcji, że naprawdę mi się spieszyło, a tam dupa - nie ma połączenia... Telefony, restarty nie pomagały i koniec końców musiałem pędzić na GreenWay, gdzie mogłem pojechać już na początku i nie marnować czasu. Teraz jak mogę to staram się ich omijać.

Michal

Moderator
Ja ostatnio miałem problemy z ładowaniem w Szczecinie.