Opadające szyby po zamknięciu drzwi.

PiotrP

Nowy na Forum
Czesc, zauwazyłem ze zamykajac drzwi szyba podjeżdza do samej góry, a nastepnie opada o kilka minimetrów, do pół centymetra. Ponadto zdarza się że wsiadajac jako kierowca, zamykam drzwi i słysze jak pozostałe okna w drzwiach pasażerów domykają sie, opadają - trudno to wychwycić w zasadzie słysze tylko że coś sie dzieje w pozostałych drzwaiach a nie tylko kierowcy.

Standarad? ma to jakiś cel (jak terie w komentarzach poniższego filmiku o nie przymarzaniu) czy powinienem wykonać klibracje?

Podobne info o przymarzaniu https://teslamotorsclub.com/tmc/thr...om-when-opening-driver-door-any-ideas.243714/

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Dwa razy obejrzałem ale nie zauważyłem tego rzekomego opadania szyby po zamknięciu. Ok, po otwarciu szyba opada a po zamknięciu drzwi - szyba się domyka. Każdy mechanizm ma jakieś luzy plus pewną "sprężystość" - kiedy mechanizm zamykający drzwi kończy pracę, zanika moment napędowy silnika i pojawia się oddziaływanie ze strony mechaniki tzn oporów uszczelek, sprężystości układu przeniesienia napędu its. Te siły powoduja, że szyba może się nieco cofnąć ale ja tego na tym filmie absolutnie nie dostrzegam. Jak masz auto z "korbotronikiem" to możesz sprawdzić - kiedy docisniesz szybę korbką i odpuścisz, szyba może się nieco cofnąć. Gdyby silnik utrzymywał nadal moment napędowy tego by nie było, gdyby był tam jakiś hamulec - podobnie. Ale to zwykły mechanizm zamykania okna więc nie spodziewał bym się cudów

adamq

Fachowiec