Opony zimowe 18"

eugtor

Posiadacz elektryka
Nadchodzi czas wybierać opony na zimę. Będzie to pierwsza zima na elektrykiem, więc chcę znaleźć optymalne opony w kwestii przyczepność - głośność - zużycie energii.
Na liscie mam Michelin Pilot Alpin 5 235/45 R18, trochę głośniejsze Bridgestone Blizzak 6 235/45 R18 i mniej energooszczędne Hankook Winter i*cept ION IW01 235/45 R18.

Jakie będą jeszcze opcje? Jakie zimówki macie dla swoich Highlandów?

karol.kar

Pionier e-mobilności
Nadchodzi czas wybierać opony na zimę. Będzie to pierwsza zima na elektrykiem, więc chcę znaleźć optymalne opony w kwestii przyczepność - głośność - zużycie energii.
Na liscie mam Michelin Pilot Alpin 5 235/45 R18, trochę głośniejsze Bridgestone Blizzak 6 235/45 R18 i mniej energooszczędne Hankook Winter i*cept ION IW01 235/45 R18.

Jakie będą jeszcze opcje? Jakie zimówki macie dla swoich Highlandów?
Nie mam Tesli HL ale ne sądzę aby czymś to się różniło od starszej wersji :)
Kupiłem Kleber krisalp HP3, bardzo ciche (69dB) i dobra przyczepność na śniegu, wiele razy sprawdzone w górach bez łańcuchów. Jak będę letnie za rok kupował to pewnie też Kleber.

gim-kg

Pionier e-mobilności
Nie mam Tesli HL ale ne sądzę aby czymś to się różniło od starszej wersji :)
Kupiłem Kleber krisalp HP3, bardzo ciche (69dB) i dobra przyczepność na śniegu, wiele razy sprawdzone w górach bez łańcuchów. Jak będę letnie za rok kupował to pewnie też Kleber.
Ludzie w opiniach narzekają że jest głośna na suchym asfalcie. Mógłbyś podzielić się wrażeniami?

eugtor

Posiadacz elektryka
IMO tańsza o >30% opona nie może być tak samo dobra, w czymś będzie odczuwalno gorsza

aadam75

Zadomawiam się
Ja nabyłem takie, które są sprzedawane przez Teslę w komplecie z felgami. Mają wygluszenie z pianki i homologację T0. Głośność 70 dB, więc mniej niż letnie Micheliny.
Model Pirelli Winter Sottozero 3 235/45R18 98 V XL T0

thmwrz

T3SR
i mniej energooszczędne Hankook Winter i*cept ION IW01 235/45 R18.
Myślałem osobiście o Hankook'ach, ale gdy wypunktowałeś "mniej oszczędne" to nasuwa się pytanie jaka to może być różnica w zużyciu energii i czy jest to do zmierzenia? (opór toczenia C vs D)

Zadając pytanie jednocześnie na nie odpowiem.
Podsyłam link do strony jak się mają opory toczenia do zużycia oczywiście aut spalinowych, ale adekwatnie w autach EV będzie podobnie.

shago

Fachowiec
Ja nabyłem takie, które są sprzedawane przez Teslę w komplecie z felgami. Mają wygluszenie z pianki i homologację T0. Głośność 70 dB, więc mniej niż letnie Micheliny.
Model Pirelli Winter Sottozero 3 235/45R18 98 V XL T0

Kupiłeś same opony w innym miejscu jak sklep Tesli? Czy w Tesli razem z felgami?