Opony zimowe 18"

Makus

Pionier e-mobilności
A czy ktoś ma doświadczenie jak Pirelli SF2/SF3 albo CrossClimate sprawdzają się zimą? Czy faktycznie są dobrą alternatywą dla pary letnie/zimowki?

kower

Fachowiec
Długo się zastanawiałem między Cross Climate 2, a SF3, ale jednak wygrały dedykowane elektrykom Hankook iON FlexClimate.
Wczoraj dotarły i czekają tylko na przesyłkę z tpms.

PiotrP

Nowy na Forum
Dla potomych, tez szukałem opon zimowych i mocno sie wahałem, w koncu zdecydowałem sie na polecane Hankook 235/45 R18 98 V Winter i*cept ION FR XL T0 i jak na razie pod wzgledem głośnosci oraz zuzycia (w warunkach jakie mamy teraz 3-10 st C) opona jest świetna. Udalo mi sie znaleźć (koniec października 2024) w cenie 3tys za komplet.

shago

Fachowiec
Dla potomych, tez szukałem opon zimowych i mocno sie wahałem, w koncu zdecydowałem sie na polecane Hankook 235/45 R18 98 V Winter i*cept ION FR XL T0 i jak na razie pod wzgledem głośnosci oraz zuzycia (w warunkach jakie mamy teraz 3-10 st C) opona jest świetna. Udalo mi sie znaleźć (koniec października 2024) w cenie 3tys za komplet.
Kupiłem dokładnie te same :). Też jestem bardzo zadowolony póki co. Zapłaciłem 3.2k za komplet w serwisie, w którym od 6 lat wymieniam opony i przechowuje. Miło się zaskoczyłem, bo nie mieli żadnego problemu z Teslami, podkładki oczywiście mieli, przebiegło sprawnie i bez bólu.

inter

Pionier e-mobilności
Długo się zastanawiałem między Cross Climate 2, a SF3, ale jednak wygrały dedykowane elektrykom Hankook iON FlexClimate.
Wczoraj dotarły i czekają tylko na przesyłkę z tpms.
Po 1000 km, mogę stwierdzić że sa cichsze, od fabrycznych Michelinów.
Na mokrym, też brak uślizgów.

Last edited:

Jozin von Bazin

Posiadacz elektryka
Zmieniłem na zimowe Michelin Pilot Alpin 5,
Spadnie temperatura do 2-4C top sprawdzę czy się ślizgają na mokrym.
Sprawdziłem :) Kleją się super, żadnych uślizgów. To był dla mnie warunek najważniejszy przy wyborze zimówek, zachowanie na mokrym przy niskich temperaturach, czyli typowa polska "zima".
Zastanawiałem się jeszcze nad Bridgestone, trochę tańsze, trochę lepsze na śniegu, ale dużo, dużo gorsze na mokrym.

Jozin von Bazin

Posiadacz elektryka
tak bylem u 3 i to nic nie zmieniło, zoabczymy jak bedzie w tym roku.
ja się będę upierał, że wina wulkanizatora, albo wady opon. To, że byłeś u trzech nic nie zmienia, kiedyś miałem podobny problem i innym aucie i też wulkanizatorów było wielu, a tylko jeden potrafił i wyważył.
Tym bardziej, że ta prędkość 80-120 typowa dla problemów z wyważeniem, defektem opon.

zlp

Pionier e-mobilności
W takim przypadku zdecydowanie polecam wyważarkę z testem drogowym. Pisałem o tym w innym temacie.
Nowe opony bywają wadliwe. Po reklamacji mojej i przedstawieniu wydruku w Oponeo za 2 dni kurier przywiózł nową oponę i zabrał wadliwą. Bez żadnych więcej zapytań i dyskusji.

Jeffero

Zadomawiam się
Po 1000 km, mogę stwierdzić że sa cichsze, od fabrycznych Michelinów.
Na mokrym, też brak uślizgów.

Czy "sound absorber" z ich nazwy to tylko jakiś reklamowy chwyt, czy faktycznie mają piankę wygłuszająca?

Ile za nie dałeś? Hankook jest w większości sklepów pozycjonowanych jako "średnia" klasa, a nie premium, a najtaniej komplet w 235/45/18 widzę za około 3000zl. A właśnie zamówiłem podobno "premium" Pirelli all season sf3 za 2750zł, więc nie bardzo rozumiem różnice w cenię na korzyść Pirelli.

Myślę czy jeszcze nie zmienić decyzji na te Hankooki, ten niższy hałas względem Michelinow kusi.

inter

Pionier e-mobilności
Czy "sound absorber" z ich nazwy to tylko jakiś reklamowy chwyt, czy faktycznie mają piankę wygłuszająca?

Ile za nie dałeś? Hankook jest w większości sklepów pozycjonowanych jako "średnia" klasa, a nie premium, a najtaniej komplet w 235/45/18 widzę za około 3000zl. A właśnie zamówiłem podobno "premium" Pirelli all season sf3 za 2750zł, więc nie bardzo rozumiem różnice w cenię na korzyść Pirelli.

Myślę czy jeszcze nie zmienić decyzji na te Hankooki, ten niższy hałas względem Michelinow kusi.
Mają pianki i faktycznie działa. Dlatego się na ten model zdecydowałem.
Na teraz same superlatywy. Marka premium to zaszłość, sam bym nie pomyslał, że kupie Hankooki.
Płaciłem 750 zł szt.

Last edited: