Opony zimowe do Tesla Model Y

arku

Nowy na Forum
Ja zamówiłem taką felgę, czekam na dostawę :
Przygotowana przez Borbeta specjalnie dla Tesli Y, więc parametrowo wszystko pasuje. Kolor to e-grey, nie wiem jak wyjdzie na żywo, ale mam nadzieję że będzie ok. Ewentualnie jest jeszcze czarny połysk. Komplet felg+opony goodyear+oryginalne czujniki zamknął się w niecałych 11 tys.

XYZ

Fachowiec
Ja zamówiłem taką felgę, czekam na dostawę :
Przygotowana przez Borbeta specjalnie dla Tesli Y, więc parametrowo wszystko pasuje. Kolor to e-grey, nie wiem jak wyjdzie na żywo, ale mam nadzieję że będzie ok. Ewentualnie jest jeszcze czarny połysk. Komplet felg+opony goodyear+oryginalne czujniki zamknął się w niecałych 11 tys.
Fajne

Robert RM

Zadomawiam się
hej,
przeczytałem cały wątek i wychodzi, że różne opony montujecie do swoich Yków.
U mnie Y LR na 19" - w tym momencie z tego co jest dostępne na oponeo wychodzi na to, że najlepiej wypada:
Nokian Tyres WR Snowproof P 255/45 R19 104 V XL

https://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian-wr-snowproof-p-255-45-r19-104-v-xl#417002153

We wszystkich klasach ma "B", a polecane przez Teslę Pirelli Sottozero 3 mają klasę energetyczną C i są o 2dB głośniejsze (pomijąc, ze są ponad 300zł droższe).

Dobrze kombinuję czy coś jeszcze powinienem wziąć pod uwagę?

PS Najlepszego w 2023 :)

hej,
przeczytałem cały wątek i wychodzi, że różne opony montujecie do swoich Yków.
U mnie Y LR na 19" - w tym momencie z tego co jest dostępne na oponeo wychodzi na to, że najlepiej wypada:
Nokian Tyres WR Snowproof P 255/45 R19 104 V XL

https://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian-wr-snowproof-p-255-45-r19-104-v-xl#417002153

We wszystkich klasach ma "B", a polecane przez Teslę Pirelli Sottozero 3 mają klasę energetyczną C i są o 2dB głośniejsze (pomijąc, ze są ponad 300zł droższe).

Dobrze kombinuję czy coś jeszcze powinienem wziąć pod uwagę?

PS Najlepszego w 2023 :)
Tylko że Sottozero możesz kupić zwykłe lub z homologacją Tesli (T0) w oznaczeniu opon. I różnicy między zwykłymi a T0 to raczej nie znajdziesz w necie. Ja zamontowałem T0 i zużycie mam na poziomie letnich opon.

Robert RM

Zadomawiam się
Tylko że Sottozero możesz kupić zwykłe lub z homologacją Tesli (T0) w oznaczeniu opon. I różnicy między zwykłymi a T0 to raczej nie znajdziesz w necie. Ja zamontowałem T0 i zużycie mam na poziomie letnich opon.
Gdzie kupowałeś? I w jakiej cenie?

MrObi1

Nowy na Forum
To jak tylko dodam, że do swojej zakupiłem felgi AEZ 9.5" x 20" 5x114.3 ET 45 Panorama Dark i opony
Hankook Winter i*cept evo3 W330 255/45 R19 104 V XL. do tego czujniki TPMS EU-PRO Hybrid BLE - całość w listopadzie za <11 tys PLN z wymianą (Zielona Góra).
Z Tesli czekałem około miesiąca na odpowiedź, ale w końcu zrezygnowałem jak do 15tys za koła chcieli doliczyć jeszcze 1tys PLN za wysyłke.

miksell

Posiadacz elektryka
Kilka pytań odnośnie opon do TMY:

1. TMY: 255/45R19 XL
2. Czy XL jest obligatoryjne?
3. Jaką oponę polecacie by chroniła felgę?

KrzysztofFly

Moderator
Kilka pytań odnośnie opon do TMY:

1. TMY: 255/45R19 XL
2. Czy XL jest obligatoryjne?
3. Jaką oponę polecacie by chroniła felgę?
W homologacji jest 255/45R19 104W
Zrzut ekranu 2023-12-07 232315.png
Tak więc nie musi być XL.
Jeśli mają być na oryginalnych 19" Tesli, to żadna nie jest w stanie ochronić wielkiego wystającego rantu w feldze Tesli. Zerknij na fotki, które zamieściłem w tym temacie.