No to chyba trochę pomyliłeś pojęcia. Absolutnie 104 (nośność 900kg) nie oznacza XL (opona wzmocniona), są to dwa różne parametry opony. A to, że praktycznie wszystkie 255/45R19 w indeksie nośności 104 są XL, to już inna kwesta.Właśnie musi być XL.
Opona w tym rozmiarze ma standardowo indeks nośności 100, a w XL 104. Podali 104, więc to oznacza XL.
Pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Czyż nie jest tak, że oznaczenie XL oznacza "extra load", czyli oponę o podwyższonym indeksie nośności w danym rozmiarze?No to chyba trochę pomyliłeś pojęcia. Absolutnie 104 (nośność 900kg) nie oznacza XL (opona wzmocniona), są to dwa różne parametry opony. A to, że praktycznie wszystkie 255/45R19 w indeksie nośności 104 są XL, to już inna kwesta.
Pozwól więc, że raz jeszcze przytoczę fragment Twojej wypowiedziPozwolę się z Tobą nie zgodzić. Czyż nie jest tak, że oznaczenie XL oznacza "extra load", czyli oponę o podwyższonym indeksie nośności w danym rozmiarze?
Niektórzy mówią na opony XL, że są wzmocnione. Ale to chodzi właśnie o indeks nośności, a nie na ich większą wytrzymałość na uszkodzenia.
Akurat w rozmiarze 255/45R19 w tej chwili, większość dostępnych opon jest z indeksem 100 i 104. Co nie zmienia faktu, że oznaczeniem opony wzmocnionej jest najczęściej oznaczenie XL, a nie 104 (bywają także inne oznaczenia). Twoja odpowiedź, że 104 oznacza XL, może wprowadzać innych w błąd, bo tak de facto nie jest i to właśnie chciałem sprostować, 104 oznacza to co ma oznaczać 104 i jest to obowiązujące przy wszystkich rozmiarach opon, XL również oznacza to co ma oznaczać i nie jest to w ogóle uzależnione od 104, gdyż wystarczy spojrzeć na opony w innym rozmiarze i oznaczenie XL pojawia się przy zupełnie innych wartościach nośności opony.Właśnie musi być XL.
Opona w tym rozmiarze ma standardowo indeks nośności 100, a w XL 104. Podali 104, więc to oznacza XL.
Vredestein ma mega duze problemy, wiekszosc opon ma klopot z odpowiednim wywazeniem.Generalnie mało opon jest na rynku. Zamówiłem Vredestein Wintrac Pro255/45 R19 104 W XL FR. Mam nadzieję że przyjadą przez TMY ;-)
Z tą posuchą to się zgadza, przewidywałem, że tak będzie krótko przed startem sezonu. W hurtowniach do których mam dostęp i podgląd na stany, aktualnie w rozmiarze 255/45R19, dostępne są tylko Hankook Winter i*cept evo2 W320 (C, B, 70db)Generalnie mało opon jest na rynku. Zamówiłem Vredestein Wintrac Pro255/45 R19 104 W XL FR. Mam nadzieję że przyjadą przez TMY ;-)
Zobaczymy. Mam nadzieję, że będzie ok;-)Vredestein ma mega duze problemy, wiekszosc opon ma klopot z odpowiednim wywazeniem.
Gadalem ze znanym warszawskim serwisem i oni mowili ze na 12 opon nie udalo im sie wybrac 4 dobrych,,,