Opony zimowe R19

eimi

Pionier e-mobilności
W p

W przypadku tych felg, to ich rant chroni każdą oponę ;), a jedynym skutecznym sposobem na ochronę jego samego, są właśnie kołpaki od skośnookich ;).

Attachments

• Screenshot_20241113_213137_Gallery.jpg
    Screenshot_20241113_213137_Gallery.jpg
    613,2 KB · Liczba wyświetleń: 30

mk2207

Zadomawiam się
W p

W przypadku tych felg, to ich rant chroni każdą oponę ;), a jedynym skutecznym sposobem na ochronę jego samego, są właśnie kołpaki od skośnookich ;).
Dokładnie, tak samo jest w przypadku letnich Hankook'ówt1000014313.jpg
Tu nawet dowód, że kołpaki się "sprawdziły" w roli ochronnej - felga i opona nie ucierpiały.
1000014315.jpg

eimi

Pionier e-mobilności
Ale ten fabryczny hankook wygląda o niebo lepiej od Pirelli. Nawet hankook minimalnie wystaje poza rant felgi.

KrzysztofFly

Moderator
Ale ten fabryczny hankook wygląda o niebo lepiej od Pirelli. Nawet hankook minimalnie wystaje poza rant felgi.
Wszystko jest kwestią perspektywy, najpewniejszym sposobem pokazania czy opona ochrania rant czy też rant ochrania oponę ;), jest przyłożenie listwy przez całą felgę z oponą, podobnie jak to pokazałem tutaj:

mk2207

Zadomawiam się
Opony założone - pierwsze wrażenia pozytywne. Nie widzę różnicy w poziomie hałasu w porównaniu do letnich. Na mokrym jeszcze nie było sposobności sprawdzić.
Dzisiaj trochę jazdy za mną. Na mokrym uślizgów nie zauważyłem, zwłaszcza przy pokonywaniu zakrętów 90 stopni z "zebrami", a przy letnich się zdarzało, zwłaszcza w trybie standard 😁.
Na kostce i dziurawej nawierzchni zdecydowanie bardziej miękkie (z racji zimowej mieszanki) czyli również ciszej. Na hankookach przejazd po kostce generuje większy hałas i jest zdecydowanie bardziej twardo.
Wygląd to dla mnie sprawa drugorzędna, ale rzeczywiście wycięcie pod rantem ochronnym większe niż w hankookach. Teraz czekam na zimowe warunki...

Hermes

Posiadacz elektryka
Nooo.... tak chroni jak chroni. W przypadku lekkich obcierek chroni. Ale jak mocniej najedziesz, to kołpak wdziera się i naciska tam mocno na rant felgi, że ta pianka nic nie daje - też felgę uszkadza.
Ale oczywiście mniej niż bez kołpaków - i warto je mieć. Również mam :)

P.S. To tak jak z ESP - chroni. Do pewnie momentu... - wcale nie jest tak jak niektóre media nagłaśniają, że "chroni zawsze". Nie. Zawsze jest pewna granica przed którą chroni - a za którą dachujemy. Warto wiedzieć ;)

Ryszard tesla y

Zadomawiam się

ContinentalAllSeasonContact 2 255/45 R19 104 Y XL FR​

czy ktoś ma zamontowane te opony i jaka jest opinia?
myślę o zakupie na ten sezon zimowy i przejściowy.

faktory

Fachowiec
Pirelli P Zero Winter 2 z czarnymi kołpakami prezentuje się słabo. Opona ma taki a nie inny przekrój na styku z felgą, że odsłania jej rant bardzo mocno, a jak jeszcze na tym jest kołpak no to odstaje. Na letnich Hankookach to nie było aż tak widoczne. Może ktoś kojarzy jakieś kołpaki które bardziej zachodzą na ten rant?

IMG_6259.jpegIMG_6258.jpegIMG_6260.jpeg

pawcjo

Posiadacz elektryka
Pirelli P Zero Winter 2 z czarnymi kołpakami prezentuje się słabo. Opona ma taki a nie inny przekrój na styku z felgą, że odsłania jej rant bardzo mocno, a jak jeszcze na tym jest kołpak no to odstaje. Na letnich Hankookach to nie było aż tak widoczne.
To prawda, felga mocno odstaje. Na razie to jedyna wada bo opony są ciche i fajnie się jeździ. Potestujemy jak będzie śnieg.

Attachments

• 1000041578.jpg
    1000041578.jpg
    1,5 MB · Liczba wyświetleń: 16