Opony zimowe R19

eimi

Pionier e-mobilności
Pokaż jak leżą na feldze, jak są naciągnięte i jak zasłaniają ranty?

Powyżej 100-120kmh też ciszej? Jak na mokrym?

pawcjo

Posiadacz elektryka

Hermes

Posiadacz elektryka
Tak swoją drogą dziwne - w rozmiarze 19" zarówno zimówki jak i letnie można znaleźć ciche. Ale dobrych całorocznych w tej głośności, jak na lekarstwo wciąż.

ksiazezbajki

Zadomawiam się
Tak swoją drogą dziwne - w rozmiarze 19" zarówno zimówki jak i letnie można znaleźć ciche. Ale dobrych całorocznych w tej głośności, jak na lekarstwo wciąż.
Tak. Z całorocznych są fajne w tym rozmiarze Michelin ale mają wpolczynnik prędkości "tylko" do 210 km/h (H)

Hermes

Posiadacz elektryka
Dobrze że wcześniej mnie o tym nikt nie poinformował - bo jakbym miał wcześniej taką informację, to bym nie kupił posiadanych V=240 km/h. :D
Przy czym one wcale nie są wybitnie ciche, niestety.

ksiazezbajki

Zadomawiam się
Dobrze że wcześniej mnie o tym nikt nie poinformował - bo jakbym miał wcześniej taką informację, to bym nie kupił posiadanych V=240 km/h. :D
Przy czym one wcale nie są wybitnie ciche, niestety.
Miałem na myśli te.

Pirelli Scorpion All Season SF2 255/45 R19 104 H VOL
A/A/70dB

chyba jedyne całoroczne A/A w tym rozmiarze ale indeks prędkości za mały.

Michelin też ma H.
1000020446.jpg

Screenshot_20241109_185225_Chrome.jpg

Last edited:

Hermes

Posiadacz elektryka
Zasadniczo - w myśl przepisów - możesz takowe kupić. Tylko nie wolno przekraczać ww. prędkości oraz nie mam pewności czy czasem naklejka dodatkowa (ograniczenie prędkości) gdzieś w/na aucie nie jest wymagana (kiedyś była).
Jeśli nośność jest właściwa i prędkości nie będziesz przekraczać - możesz kupować. Taki wyjątek prawny dotyczy właśnie zimówek i całorocznych - letnie są wyłączone z tego wyjątku. ;)

ksiazezbajki

Zadomawiam się
Zasadniczo - w myśl przepisów - możesz takowe kupić. Tylko nie wolno przekraczać ww. prędkości oraz nie mam pewności czy czasem naklejka dodatkowa (ograniczenie prędkości) gdzieś w/na aucie nie jest wymagana (kiedyś była).
Jeśli nośność jest właściwa i prędkości nie będziesz przekraczać - możesz kupować. Taki wyjątek prawny dotyczy właśnie zimówek i całorocznych - letnie są wyłączone z tego wyjątku. ;)
Czyli jak ktoś sobie kupi takie z H to na tył powinien nakleić naklejkę ograniczenia prędkości do 210 km/h?
Czytałem w wielu miejscach że nie może być niższy indeks bo Tesla odmówi gwarancji.