Opony zimowe R19

faktory

Fachowiec
Masz rację, też doszedłem do tego i miałem edytować. Masz może wiedzę czy jest jakaś opona zimowa w tym rozmiarze od innego producenta, która posiadałaby uszczelnienie ? Może Continental?
Myślałem, że może Hankook Winter i*cept evo2 W320 bo sklepy oponiarskie wyszukuje ją jako jedyną Run Flat dla 255/45R19. Na stronie producenta z kolei jest informacja tylko o uszczelniaczu ale okazuje się, że znów tylko określone rozmiary go mają:

1730283522888.png

255/45R19 w danych technicznych :
1730283626078.png

I przykładowo jakaś 17"
1730283763552.png

Navyman

Zadomawiam się
Myślałem, że może Hankook Winter i*cept evo2 W320 bo sklepy oponiarskie wyszukuje ją jako jedyną Run Flat dla 255/45R19. Na stronie producenta z kolei jest informacja tylko o uszczelniaczu ale okazuje się, że znów tylko określone rozmiary go mają:

View attachment 21484

255/45R19 w danych technicznych :
View attachment 21485

I przykładowo jakaś 17"
View attachment 21486
Doradca z oponeo napisał, że do zimowa z uszczelniaczem i ogólną homologacją do EV to Continental WinterContact TS850 P 255/45 R19 100 T (+) ContiSeal i dodał, że zastosowanie opony Runflat do Tesli Y nie będzie dobrą decyzją ponieważ fabrycznie zawieszenie nie jest dostosowane pod takie opony. Opona zimowa z homologacją do Tesli to WinterContact TS 860 S ale ona ma tylko technologię ContiSilent czyli wyciszenie.

Przemmo

Posiadacz elektryka
@Przemmo @Navyman

Hmm, ale wg. informacji na stronie Pirelli to starsza P Zero Winter w wersji Run Flat występuje tylko w tych dwóch rozmiarach: 245/40R19 oraz 275/35R19 więc wymaganej 255/45R19 dla TMY i tak w tej wersji nie ma.

Ja potrzebuję zestawu 20" do TM3P.

eimi

Pionier e-mobilności
Nie wiem czy wiecie ale to uszczelnienie (różnie technologia nazywana przez różne firmy) powoduje wyższy hałas. Można nawet porównać takie same opony z tą samą technologia i bez niej i nawet jest różnica na etykiecie w dB

Het1410

Nowy na Forum
Wiem że na forum jest bardzo dużo wątków na temat opon zimowych ale przeczytałem już wszystkie i dalej nie wiem jakie opony wybrać 🤦

Zastanawiam się nad

Nokian TyresWR Snowproof P255/45 R19 104 V​

B/B/ 71 db

Tylko że te opony nie mają oznaczeń ev i homologacji tesli T0

Czy dużo stracę na zasięgu ?
Czy holomogacja jest ważna ?

Model YLR

KrzysztofFly

Moderator
Wiem że na forum jest bardzo dużo wątków na temat opon zimowych ale przeczytałem już wszystkie i dalej nie wiem jakie opony wybrać 🤦

Zastanawiam się nad

Nokian TyresWR Snowproof P255/45 R19 104 V​

B/B/ 71 db
Zrzut ekranu 2024-11-04 220723.png
W sumie to ma dobre parametry, dla porównania Pirelli którą sprzedawała Tesla ma etykietę C/B i 73db
Zrzut ekranu 2024-11-04 220538.png
Tylko że te opony nie mają oznaczeń ev i homologacji tesli T0
W sumie opona nie musi mieć homologacji producenta (to już zapewne wyczytałeś z licznych dyskusji na ten temat, także na naszym forum), natomiast musi spełniać wymagania producenta odnośnie nośności i indeksu prędkości (tu dopuszczalne są odstępstwa)
Czy dużo stracę na zasięgu ?
jeśli patrzeć na etykiety, to w porównaniu do Pirelli nic nie stracisz, a nawet zyskasz ;)
Czy holomogacja jest ważna ?

Model YLR
W Nokianach dyskusyjny był kraj produkcji (w ostatnich latach najczęściej była to Rosja), oraz ewentualnie jakość (z tego co pamiętam był swego czasu jakiś problem, to też jednak mogło wynikać ze wspomnianego wcześniej kraju produkcji), w tej chwili chyba większość pochodzi jednak z Chin.

Ryszard tesla y

Zadomawiam się
Ja jeżdżę w ML na całorocznych i sobie bardzo chwalę. Auto ma kontrolę trakcji to nawet na placu nie poślizgasz się. Na obecne zimy zupełnie wystarczają. Też zastanawiam się nad oponami do Tesly Y. Jak działa kontrola trakcji.
Jakie macie propozycje i doświadczenia.

ksiazezbajki

Zadomawiam się
No właśnie lepiej:
Pirelli Sottozero 3 255/45R19 104 V
- B/C/73dB
czy:
Hankook W320 255/45R19 104V XL MO
- B/C/70dB

Któraś z nich ma uszczelnianie? Rant ochronny ma tylko Pirelli?
Ile lat można na nich rozsądnie jeździć licząc zimowy przebieg 6000 km?
Mieszkam na północy kraju. Gór i śniegu praktycznie wcale.

Marco_EVmaniac

Zadomawiam się
No właśnie lepiej:
Pirelli Sottozero 3 255/45R19 104 V
- B/C/73dB
czy:
Hankook W320 255/45R19 104V XL MO
- B/C/70dB

Któraś z nich ma uszczelnianie? Rant ochronny ma tylko Pirelli?
Ile lat można na nich rozsądnie jeździć licząc zimowy przebieg 6000 km?
Mieszkam na północy kraju. Gór i śniegu praktycznie wcale.
Żadna nie ma uszczelnienia. Obie z homologacjami do Mercedesa.
Kup sobie z wyciszeniem i przeznaczeniem do EV:

ksiazezbajki

Zadomawiam się
Żadna nie ma uszczelnienia. Obie z homologacjami do Mercedesa.
Kup sobie z wyciszeniem i przeznaczeniem do EV:

Dzięki. Mercedes też dobre auto. Jak ktoś nie przyspiesza wykorzystując całą moc na zimowej drodze to chyba EV też średnio potrzebne. Sound Absorber - hmm czy 70 dB z tą funkcją a bez niej to będzie inne 70 db? No nie wiem

Hankook iON i*cept SUV są około 200 zł droższe na sztuce w porównaniu do Hankook Winter i*cept evo2 W320.

Czy jest jeszcze ktoś kto rozpatrywał Pirelli vs Hankook wybrał jedną z nich?