Opony zimowe R19

Jacek 3

Zadomawiam się
Czy ktoś używa Hankook Winter i*cept evo2 W320 255/45 R19 104 V XL, MO. Ja kupiłem skuszony niskim poziomem głośności. Okazuje się że te opony to jakiś dramat. W przedziale 75 -100 huczą strasznie. Na początku myślałem że jak się dotrą to będzie ok. Albo trafiłem jakieś felerne. Przejechałem ok. 1000 km i nic się nie zmieniło. Co ciekawe mój znajomy też kupił te opony do Y tylko że założył je wczoraj. Efekt ten sam 75-100 strasznie hałasują.

nosekbk

Model Y LR AWD 2024
Mobilny Wulkan w Bydgoszczy podjechał pod dom, wymienił wszystkie 4 oponki z wyważeniem, i jeszcze zmagazynują na sezon. Petarda :D

Paweł M.

Posiadacz elektryka
"Trochę cichsze od seryjnych" Hankook ów ?? czyli szału decybelowego nie ma ? .
Tak, trochę cichsze na nierównościach i dziurach.
Szału nie ma i nie jest też gorzej niż na letnich.
Spadło mi ciśnienie z 2,9 do 2,6 po nocy w -2 i zrobiło się jeszcze trochę lepiej. Ale poniżej 2.8 TMY czepia się że jest za małe ciśnienie. Jak ciśnienie opon jest za małe to szybciej się zużywają dlatego wolę mieć te rekomendowane 2,8-2,9

Last edited:

Paweł M.

Posiadacz elektryka
Czy ktoś używa Hankook Winter i*cept evo2 W320 255/45 R19 104 V XL, MO. Ja kupiłem skuszony niskim poziomem głośności. Okazuje się że te opony to jakiś dramat. W przedziale 75 -100 huczą strasznie. Na początku myślałem że jak się dotrą to będzie ok. Albo trafiłem jakieś felerne. Przejechałem ok. 1000 km i nic się nie zmieniło. Co ciekawe mój znajomy też kupił te opony do Y tylko że założył je wczoraj. Efekt ten sam 75-100 strasznie hałasują.
Myślę że to może być efekt tego że i*cept evo2 nie mają sound Absorber czyli tej pianki/gąbki w środku jaką mają iON icept.

"Sound Absorber : Technologia Total Low-Noise dla ekskluzywnych opon do samochodów elektrycznych
Zastosowanie technologii piankowej: technologia, która rozprasza dźwięk z nawierzchni drogi i absorbuje wstrząsy wewnątrz opony"

oprócz tego jest jeszcze to
Technologia Noise Guard
Technologia Noise Guard zastosowana w rowkach opony iON i*cept skutecznie redukuje hałas bieżnika podczas kontaktu z drogą poprzez zwiększenie powierzchni rowka.

i to

Specjalny wzór bieżnika w kształcie litery V w modelu iON i*cept rozprasza hałas z drogi poprzez naprzemienne umiejscowanie klocków wewnętrznych i zewnętrznych podczas kontaktu z nawierzchnią, co zapewnia również dodatkową przyczepność na śniegu

może to jednak nie tylko marketing?

według etykiety iON icept mają 70dB
a icept evo2 73dB

sxill

Nowy na Forum
Mój kolega zamówił do VW ID 3 Hankooki evo3 i je zwrócił. Mówił, że powyżej 70 km/h hałas taki jakby miał uszkodzone łożyska. Więc coś jest na rzeczy z tym hałasem.

nosekbk

Model Y LR AWD 2024
I jak te GoodYeary się sprawują? Jak hałas w porównaniu do letnich fabrycznych?
Mam wrażenie, że są równie ciche jak te wielosezonowki co były oryginalnie. Zdążyłem już sprawdzić je na śniegu i trzymają się o niebo lepiej drogi niż te wielosezonowki. Jednak dobry wybór :)