Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
Oszczędność energii w domu - ciepła woda i izolacja podłogi
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Bronek, post: 129118, member: 6"] Ad grzałki i pompa ciepła. Mam 11 kW PC i tylko do procedury antylegionella włączyły się grzałki. Sprawdzając przebieg przez rok, nigdy nie nastąpiło włączenie grzałek jako tzw źródła szczytowego i nie było konieczne to dla dogrzania co i cwu. Sprawę załatwiała sama pompa. Nawet do odmrażania jednostki zew wystarczył wsteczny obieg ciepłej wody bez włączenia grzalek.. Aczkolwiek nie ma co się bardzo przejmować tym włączaniem sporadycznym grzałek, bo w mrozie i tak sprawności pompy jest/ bywa wtedy niska - czasem 1:1 a grzałki gdy zadziałają, to odpada wyłączanie sprężarki PC jej zużycie i czas trwania dogrzania . Czasem grzalka jest bardziej ekonomiczna i skuteczna i szybsza. A per saldo nawet tańsza Dobrze dobrana pompa i duzy/optymalny zbiornik akurat u mnie wykluczyl potrzebę dogrzewania grzalkami. (300l). To dla każdego będzie inaczej. Taniej wyjdzie więc duży zbiornik dobrze zaizolowany bez potrzeby korzystania ze źrodla szczytowego jakim może być grzalka, a czasem spięty w swym dzialaniu z pompą ciepła, piec gazowy. Zostawiłem piec właśnie aby mógł działać gdy pompa nie wyobi i będą musiały działać grzalki. Ale widzę, że mogę zrezygnować z gazu sieciowego. Piec zostanie w razie awarii pompy będzie chodził na butlach LPG z kampera. To zrobie po tej zimie aby sie upewnić że pompa kolejny rok nie skorzysta ze źrodla szczytowego (grzalek) lub zrobi to krotko. Ale nas jest dwoje w domu i sprawa się zmienia np w dużych rodzinach. Mieliśmy co prawda czasem 7 osob na stanie przez kilka dób i cieplej wody nie zabrakło, ale wtedy ustawiłem temp nie na 45 stC cwu a np 50 oraz nie bylo sztafety kąpieli, lub uzywania do niej kilku miejsc na raz Jak pisalem pompa zeżre w listopadzie ok 650kWh. A w grudniu i styczniu będzie to troche po ponad 1000. Od marca zacznie się spadek do wartosci śladowych w lecie. P~wnie pójdzie ok 6000 kWh rocznie jak nic, co jest obecnie lekko taniej od gazu a przy fotowoltaice produkukujacej 10 MWh /rok jest to darmowym grzaniem. Tylko za kilka lat gdy się ten interes zamortyzuje i o ile nie zaczenie się psuć. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
Oszczędność energii w domu - ciepła woda i izolacja podłogi