Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
FORD
Ford Mustang Mach-E Forum • Mach-E / 4 / X / 4X
OTA - ostatnia wersja SYNC / PowerUP 2.8.2
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="kdldz, post: 60156, member: 536"] Dużo tematów na raz poruszyłeś, choć nie wiem czy wiesz;) Wersja SYNC która widzisz to wersje systemu multimedialnego, który jest tylko jednym z dziesiątek modułów w samochodzie. Gdy pojawia sie OTA to zazwyczaj zwiększa się wersja SYNC, ale tak do końca nie wiadomo co innego zostało zaaktualizowane. Ford, niestety, nie przedstawia tego w przejrzysty sposób. Jedyna opcja aby sprawdzic wersje softu konkretnych modułów to albo zapytać po znajomości w ASO, albo u kogoś kto ma wykupioną płatną licencje FDRS (można ja wykupic samemu, ale jest raczej droga). Zakładam, ze masz w miarę nowy samochód, to pewnie masz już fabrycznie sporo aktualizacji o które pierwsi uzytkownicy musieli prosić się w ASO w ramach akcji gwarancyjnych oraz/lub serwisowych :) Z tego co wiem to aktualizacje OTA znacznie przyśpieszyły w ostatnim kwartale, ale też ilość zmian "ukrytych", poprawiających niezawodność znacznie się zmniejszyła (np. krzywe ladowania, aktualizacje PAAK itp, byly częste na początku a teraz są już sporadyczne), więc może auta z RM 2022 nie będą tak bardzo do tyłu z softem w porównaniu do RM2023 jak np. RM2021 był do RM2022. [S]Z dużych, nadchodzących zmian, to czytałem o tym że Mach-E ma dostać zupełnie nowy soft do SYNC'a, oparty na Android Automotive (to co jest np. w Volvo), a to oznacza kompletny redesign, no i ma to trafić do wszystkich egzemplarzy - również tych z początku produkcji. Poczekamy, zobaczymy - mowa o tym jest od jakiegoś czasu i miało to być do końca tego roku, w co chyba nikt już nie wierzy. BlueCruise w USA jest spóźnione o ponad rok :) A w to, że ta aktualizacja trafi do aut z początku produkcji, uwierzę dopiero jak będzie działa w nich otwieranie Frunka z pilota :D[/S] Update: Po napisaniu tego posta postanowiłem odświeżyć temat Android Automotive w Mach-E, i okazuje się że on nie trafi do starszych aut jako aktualizacja. Nie trafi nawet do świeżutkich F150 które obecnie wyjeżdżają z taśmy produkcyjnej - będzie albo obecny Sync 4A albo nowy system, bez opcji aktualizacji dla istniejących aut. Co do samego BlueCruise, to nie wiem czy zauważyłeś ale ten feature w ogóle nie jest wymieniony w żadnym kraju w Europie - a to dlatego ze jest na starym kontynencie niezgodny z przepisami EU. Nie ma co liczyć na to ze feature w stylu BlueCruise/Tesla FSD będą u nas dostępne przez następnych kilka lat, pomijając już kwestie tego, że z tego co wiem nawet w samym USA BC jest dostępne jako opcja na abonament. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
FORD
Ford Mustang Mach-E Forum • Mach-E / 4 / X / 4X
OTA - ostatnia wersja SYNC / PowerUP 2.8.2