Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
paradox elektryk EV w 2023 - czy to się jeszcze opłaca?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="ducarider, post: 80905, member: 1758"] Cześć, to i ja swoje 3 grosze dołożę. Byłem teraz w Kolonii MB EQE 350 plus. To moja pierwsza trasa elektrykiem. Prędkość do 120 km/h. Od domu do miejsca docelowego autostrada (w sumie może 30 km dróg lokarnych). Zużycie z samochodu 21 kWh/100. Koszt kWh na szybkich ładowarkach 0,79 EUR. Koszt 100 km 77,97PLN nie licząc strat na ładowaniu. W niedzielę trasa około 290 km, autem spalinowym V8, 625 km, nie przekraczałem 130 dla testu (może czasami jak musiałem żeby mnie ktoś nie zepchnął z drogi 😂). Zużycie 10,8 L/100 km. Przy czym wyraźnie wyższa średnia 96 vs 128,1 km/h. Cena benzyny 1,839 EUR = 93,34 PLN na 100km. Koszt ICE 93,34 vs BEV 77,97 PLN Średnia ICE 128,1 vs BEV 96 km/h Potwierdza się moja teoria, BEV jest fajny dookoła komina. Gdzie prąd tani. Ładowanie nie jest uciążliwe jak jest infrastruktura. Wg mnie i tak każdy normalny użytkownik raz lub dwa razy do roku gdzieś wyjeżdża dalej. Także ładowanie w domu wychodzi taniej i wygodniej. Dlatego z czystej ciekawości zamówiłem Y i nie mogę się doczekać. Ekonomicznie, jeśli ktoś nie może ładować w domu nie ma to za bardzo sensu. Ekologicznie bardziej. Ale jak widzę KAmazy jeżdżące w najlepsze po ulicach to powątpiewam. Sami nic nie zrobimy. [ATTACH type="full"]9223[/ATTACH] [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
paradox elektryk EV w 2023 - czy to się jeszcze opłaca?