Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Inne modele i pozostałe pytania
Pęknięta szyba przednia
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="JM&JM, post: 167895, member: 3282"] [B]Przestroga dla Tych z Was, którzy mają Teslę na gwarancji a chcieliby skorzystać z polisy auto-szyba i wymienić szybę w firmie wskazanej przez ubezpieczyciela, która nie jest serwisem lub body shopem Tesli.[/B] W skrócie opis sytuacji. Choć wiem, że krótko raczej nie potrafię ale się postaram [LIST=1] [*]W piątek nadlatujący kamień na A4 na remontowanym odcinku zdemolował mi przednią szybę - cóż zdarza się. Ostatni taki przypadek miałem 9 lat temu. Myślę sobie auto-szyba ma 8 tyś. ochrony więc spokojnie się zmieszczę. [*]Dzwonię do Santander Multi aby zgłosić szkodę ale mówią mi, że z "autoszyby" to mam zgłosić bezpośrednio do PZU. [*]Zgłaszam mailowo do PZU w poniedziałek i następnego dnia telefonicznie dostaję info, że do 2 dni otrzymam SMS z informacją jaki warsztat wymieni mi szybę na zgodną z oryginałem. Pani w PZU o oryginalnej szybie nawet nie chce słyszeć bo to po za zakresem OWU. [*]W środę dzwoni do mnie PHU Szybex aby umówić się na wymianę. Na pytanie jaką szybę otrzymam informują mnie że zgodną z oryginałem. [LIST=1] [*]Na moją prośbę wysyłają mi certyfikat Saint Gobain potwierdzaj zgodność OEM ale szyba bez logo Tesla (okazuje się, że już są zamienniki). [*]Na pytanie czy pracownik ma uprawnienia SEP do pracy z elektrykami? Odp. Nie [*]Na pytanie czy mają certyfikację Tesli na wymianę szyb? Odp. Nie [*]Na pytanie czy mają sprzęt do kalibracji kamer? Odp. Nie ale Teslach sama się kalibruje po kilkunastu kilometrach. [*]Na pytanie kto będzie odpowiadał za ewentualne uszkodzenie kamery po jakimś czasie od wymiany szyby? Odp. Yyyyyy.... nie mieliśmy jeszcze takiego przypadku. [/LIST] [*][LEFT]Odmawiam wymiany szyby i ponownie piszę do PZU prośbę o wymianę w body shop lub serwisie Tesli.[/LEFT] [*][LEFT]Następnego dnia dzwoni infolinia, że mam wykonać wymianę w PHU Szybex. Ponownie odmawiam i telefonicznie zgłaszam reklamację. Reklamacja przyjęta, czas na rozpatrzenie 30 dni[/LEFT] [*][LEFT]Dzwonię dzisiaj do technika mobilnego z nadzieją, że może on zna jakiś sposób aby doprowadzić sprawę do szczęśliwego finału i co się dowiaduję???[/LEFT] [LIST=1] [*][B][LEFT][B]Wymiana szyby bez kalibracji spowoduje błędne działanie systemów wspomagania (AP, asystent hamowani, zmiany pasa, etc.[/B][/LEFT][/B] [*][B][LEFT][B]Wymian w nieautoryzowanym warsztacie jakiegokolwiek stałego elementu auta powoduje utratę gwarancji na cały pojazd a nie tylko na dany element![/B][/LEFT][/B] [*][LEFT]Sugeruje aby PZU zadzwoniło do serwisu Tesli aby dowiedzieć się co i jak[/LEFT] [/LIST] [*][LEFT]Wysyłam do PZU kolejnego maila jako uzupełnienie zgłoszonej reklamacji....[/LEFT] [/LIST] Pozostało tylko do 29 dni jazdy z pękniętą szybą do czasu rozpatrzenia reklamacji w nadziei, ze w tym czasie nie zabiorą mi dowodu rejestracyjnego :) Czy w PL nie może być prosto w przypadku prostych tematów??? Masz ubezpieczenie na 8 tyś? Oryginalna szyba z wymianą w body shopie 6,6 czyli mieścisz się w wartości polisy. Naprawiasz i zadowolony jeździsz dalej. Nie Tu trzeba cały czas walczyć o wszystko i być specjalistą od prawa ubezpieczeniowego! [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Inne modele i pozostałe pytania
Pęknięta szyba przednia