Pierwsza jazda Scenic

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Ciekawe co bedzie z ta elektromobilnoscia…
no ja jestem "lekko" załamany rozwojem sytuacji. nie chce mi się na codzień użerać z ICE ale też nie mam zamiaru mieć "najdroższej" ;) fury na osiedlu 🤣

Olecki

Pionier e-mobilności
wiesz chyba ostatnio naraziłem się zbyt wielu posiadaczom, zwłaszcza Y. no naprawdę nie chciałbym opowiadać banialuków zwłaszcza, że zaraz będę postawiony do pionu, że jak to tak przecież posiadam "tylko" BMW i3 i się generalnie nie znam.
No cóż, niestety prawda jest taka że posiadacz Tesli to stan umysłu, nie za bardzo jest z kim rozmawiać poza nielicznymi wyjątkami.
wg. mnie ostatnim takim światełkiem w tunelu to jest TMP3 HL i można ten cały bałagan zwijać.
To jest bardzo ciekawy temat. W Chinach np. gdzie ostatnio pojawiło się trochę ciekawych sedanów sprzedaż TM3HL prawie zdechła, po spadkach w pierwszym kwartale w kwietniu spadło o kolejne 65% do 5k sztuk i wpadła chyba do trzeciej dziesiątki według modeli. W maju wprowadzili promocję na oprocentowanie 0% i coś drgnęło ale oficjalnych wyników jeszcze nie ma. Chyba jednak chińczycy potrafią stwierdzić co jest niezłe, także dla nas najlepiej byłoby otworzyć szeroko drzwi dla ich modeli zamiast zamykać cłami.

S

Gość
jest bardzo ciekawy temat. W Chinach np. gdzie ostatnio pojawiło się trochę ciekawych sedanów
Myślę że przeciętny Chińczyk nie ma sentymentów i wybiera co jest tańsze i lepsze dla niego. Natomiast tu w Europie z naszymi przyzwyczajeniami to może być ciężko, bo na przykład mg4 niedawno wprowadzony już wymaga odświeżenia przynajmniej wnętrza i trochę doposażenia w pewne luksusy żeby się sprzedawał dobrze w dłuższym okresie czasu. Samochodziki od stelantisa to się już mogą zwijać bo to na obecne czasy do niczego nie jest podobne zwłaszcza z niskimi mocami ładowania i malutką baterią. I wszystko to się kręci i wokół 200 kółek. To jest niepoważne.

S

Gość
a'propos wszystkich ev od @Aidbdhidhid
jeździłem też Hondą eNy czy jak to się nazywa o czym kompletnie zapomniałem a generalnie jest to całkiem przyjemne i udane autko. fajnie działające tempomaty itd. ładna przestrzeń w środku, wygodne fotele, sporo miejsca no dość wysoko się siedzi. nie wiem jak tam jest z ładowaniem ale podejrzewam, że dramat ;)

p0li

Pionier e-mobilności
@paradox ty sie nie chwal czym jezdziles tylko wrzucaj swoje opisy i foty do odpowiednich dzialow

mnie sie np konczy leasing za 1,5 miesiaca i jestem w rozterce - czy ponownie cytryne czy ioniq6 czy kia ev6
jutro ide testowac ev6 i bede mial juz "objezdzone" wszystko

S

Gość
@paradox ty sie nie chwal czym jezdziles tylko wrzucaj swoje opisy i foty do odpowiednich dzialow

mnie sie np konczy leasing za 1,5 miesiaca i jestem w rozterce - czy ponownie cytryne czy ioniq6 czy kia ev6
jutro ide testowac ev6 i bede mial juz "objezdzone" wszystko
wcześniej już jeździłem EV6 i I5. fajne auta ale generalnie straszne krowy w mieście, promień skrętu dramatyczny. natomiast jeżdzą bardzo dobrze i są bardziej komfortowe jak Tesle. środek dla mnie jest fajnieszy w I5 ponieważ nie ma tej dużej konsoli na środku ( podobnie jak w moim i3), zwłaszcza jasny środek robi wrażenie. najlepsza opcja to 4x4 ale jest strasznie droga. natomiast z plusów to tempomat i dla ciebie manetki do reku. pozycja jest wysoka za kierownicą, natomiast tyłek w EV6 jest trochę podobny do Y bardzo szeroki.baterii 58 bym nie brał pod uwagę bo nie ma co się oszukiwać chociaż na wyprzedażach są na te wersje bardzo dobre ceny. na obecną chwilę z nowych na wyprzedażach najlepsze ceny są na Cuprę Born ale jak w DE to nie wiem. teraz wejdzie EV6 po liftingu nie wiem czy nie obniżą cen ale to takie gdybanie. jeśli nie potrzebujesz tak dużego auta to zobacz na Cuprę lub MG4 z większą baterią, będziesz Pan zadowolony ;) a jeśli większe to chyba EV6 i I5. Ogólnie C4 jest komfortowy i taki w sam raz więc będziesz miał orzech do zgryzienia. nie wiem jakie masz finansowanie na Mini w DE ale jeśli jest ok to bym brał w leasing bo to autko jest świetne, z zewnątrz dość kompaktowe a wewnątrz przestronne, masaż w fotelach bajka normalnie, tym mnie kupił. no z francuzów Scenic jest wspaniały ale cena zaporowa

JED 3City

Fachowiec
niestety wybór na rynku EV jest tylko pozornie bogaty i żeby nie przedłużać to gdzie byście nie poszli, do jakiego salonu to i tak będziecie się obracali wokół TM3 HL. normalnie paranoja! już zacząłem klękać powoli przed Elonem, na szczęście dzisiejszy cennik Greenwaya zadziałał cudownie orzeźwiająco, jak liść otrzeźwiacz ;)
Ale o co chodzi z tym GW, ze sie Tobie swiat zawalil?

viallos

Pionier e-mobilności
Ale o co chodzi z tym GW, ze sie Tobie swiat zawalil?
Ja tez jestem ciekaw, bo często korzystam z GW i jestem zadowolony. Na pewno jeżdżę w trasy dużo taniej niz dieslem. Jak zwykle paradoksy jakieś wymyśla.
Przez 2 lata zrobiłem dwoma Teslami juz 70k kilometrów i zaoszczędziłem majątek w porównaniu do moich poprzednich ICE.
Koleś bredzi jak zawsze.