Pierwsze dostawy w 2022

Jac3k

Posiadacz elektryka
27tys dotacja i 15tys podwyżka
Ja mam dokładnie takie same plany. Praktycznie pojeździmy 3 lata i nie stracimy na wartości. Pewnie jeszcze kilka podwyżek wskoczy w ciągu najbliższych lat. Może naklejkę bedzie można w srodku wozić. Zawsze może odpaść.

solik

Pionier e-mobilności
Pewnie tak, ale chyba przyznasz, że takiego zainteresowania wśród przechodniów nie ma Octavia, nawet RS.
w duzych miastach juz nikt na TM3 nie zwraca uwagi :p zwlaszcza biale ktorymi sie woza taxowki np w Krakowie a teraz z tego co widzialem Arval jakas korporacje taxi w Wawie w TM3 rowniez wyposazyl

ale fakt ze niektorzy nadal mysla ze TM3 kosztuje tyle co Ski i blednie je klasyfikuje w kategorii finansowej

Sfotek

Posiadacz elektryka
w duzych miastach juz nikt na TM3 nie zwraca uwagi :p zwlaszcza biale ktorymi sie woza taxowki np w Krakowie a teraz z tego co widzialem Arval jakas korporacje taxi w Wawie w TM3 rowniez wyposazyl

ale fakt ze niektorzy nadal mysla ze TM3 kosztuje tyle co Ski i blednie je klasyfikuje w kategorii finansowej
Trzeba okleić np. Racing Green i dokleić znaczek Porsche

Poldek

Fachowiec
27tys dotacja i 15tys podwyżka
Jeżeli ktoś prowadzi działalność gospodarczą to prawdopodobnie najlepiej kupić to auto jeszcze w tym roku
Z dużą wpłatę własną żeby część podatku przynajmniej odzyskać z tego roku

bo w przyszłym w Polskim Ładzie to już chyba za bardzo nic nie odzyskasz i nie wiem czy te 40 000 zrównoważy te utracone tak zwane koszty

swoją drogą bardzo sprytnie jest zrobione bo i ryczałt i liniowy są tak samo niekorzystne

Piernik

Posiadacz elektryka
Jeżeli ktoś prowadzi działalność gospodarczą to prawdopodobnie najlepiej kupić to auto jeszcze w tym roku
Z dużą wpłatę własną żeby część podatku przynajmniej odzyskać z tego roku

bo w przyszłym w Polskim Ładzie to już chyba za bardzo nic nie odzyskasz i nie wiem czy te 40 000 zrównoważy te utracone tak zwane koszty

swoją drogą bardzo sprytnie jest zrobione bo i ryczałt i liniowy są tak samo niekorzystne
W przyszłym roku NŁ czyli dla wielu oznacza to większe podatki - tych co zostaną na liniowym. Więc koszty się bardziej przydadzą

Piernik

Posiadacz elektryka
To jeszcze do czekających na mój elektryk pewnie leasing ;)
Ja widzę to tak:
- oby się znalazła firma leasingowa która będę chętna na podpisywanie umów leasingu po własnej decyzji leasingowej ale przed jeszcze decyzją BOŚ o przyznaniu dotacji bo to może trwać 20 dni lub dłużej (ewentualne uzupełnienia - teraz Arval przerabia właśnie).
I żeby to działało tak. Jest zgoda "leasingowa", podpisujemy umowę leasingu wpłacamy pełne OW i w drogę do realizacji.
Firma kupuje samochód od Tesli itp.
Jest decyzja z BOŚ podpisujemy umowę dotacji no i zgodnie z programem zwrot na nasz rachunek.
Leasing nic nie ryzykuje bo OW ma. My też niewiele bo te dotacje w końcu wypłacą. Coś się poboksuje, coś poprawi, ale wypłacą.

Jak nie i firma leasingowa będzie czekać za decyzją BOŚ i nie będzie chcieć wcześniej podpisać umowy leasingowej to nie chcę krakać ale raczej jesteśmy d...... i trzeba szykować wariant awaryjny.
Te auta pewnie zaczną się pojawiać koniec stycznia początek lutego a wiadomo Tesla nie czeka.

Biorąc pod uwagę że obecnie jedyną firmą leasingową która podpisała umowę z BOŚ jest PKO Leasing i jeszcze całkowicie nie jest gotowa operacyjnie. Handlowcy na razie dostali tylko "ogólniki". Mają wystartować w styczniu, ale żadnych szczegółów.
Pewnie na dniach umowy z BOŚ podpiszą kolejni ale też od razu nie będą gotowi operacyjnie.
Oby ktoś się wychylił, nie będzie ryzykować, ale to kropo i tam czasem są decyzje konserwatywne ;(
Ten luty to naprawdę niebawem.