Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
VOLKSWAGEN
VW ID.4 / ID.5 Forum • Volkswagen ID.4, VW ID.5
Pierwszy dalszy wyjazd ID.4 (w Alpy)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="qbcio, post: 175800, member: 1025"] Od trzech tygodni mam ID.4 Pro Special Edition z dodatkowymi pakietami Assistance Plus i Style Plus z czarną kierownicą. Felgi 19". Reflektory są Led Matrix, ale na razie jest zbyt długo jasno więc o światłach nic nie mogę powidzieć. Nie mam pompy ciepła, uznałem, że nie będzie potrzebna, bo zimą nie jeżdżę w dalekie trasy, auto jest garażowane, a poza tym nie zmieściłbym się w budżecie. Jest to wersja poliftowa z ID.Software 4.1. Od samego początku auto zgłosiło, że jest aktualizacja do pobrania, ale stwierdziłem, że na wszelki wypadek poczekam z aktualizacją do powrotu z urlopu. Kupowałem na osobę fizyczną za gotówkę, uzyskałem cenę 224900. Cena katalogowa była o kilkanaście tysięcy wyższa, ale bez problemu dostałem rabat. Jestem już po pierwszej dłuższej wyprawie, więc mogę podzielić się wrażeniami. Auto odebrałem 30 lipca i tydzień później 8 sierpnia pojechaliśmy na urlop w Alpy do Austrii. Wcześniej zrobiłem tylko kilka przejazdów po mieście i jeden ćwiczebny przejazd autostradą z Katowic w kierunku Wrocławia i z powrotem, żeby się upewnić czy zadziała ładowanie na Ionity. Jeszcze przed odbiorem samochodu zamówiłem kartę WeCharge, żeby zdążyła przyjść pocztą i się aktywować. Po odbiorze auta zabrakłoby już na to czasu. Przed wyjazdem ustawiłem jeszcze najwyższy pakiet. Wszystko robi się w aplikacji Volkswagen, gdzie też mogę sobie np. zobaczyć gdzie stoi auto i czy jest zamknięte, czy też sprawdzić ceny na ładowarkach. Wybrałem takie rozwiązanie do ładowania, ponieważ uznałem po analizie map ładowarek, że ta karta będzie (prawie) wszędzie działać, chociaż niekoniecznie będzie w każdym miejscu optymalna cenowo. Na trasie starałem się w miarę możliwości ładować na Ionity, bo tam mam najlepszą cenę, a poza tym ładowałem się tam gdzie było mi wygodnie ignorując ceny. Z tego wyboru jestem zadowolony, nigdzie nie miałem problemu z ładowaniem. W ramach tego wyjazdu przejechałem ok. 2500 km. W sumie w podróży (nie liczę prądu wywiezionego z domu) załadowałem 332.16 kWh, z tego na Ionity 153.18 kWh. Koszty ładowań wyniosły: 205.66 Euro i 506.84 kCz. W przeliczeniu na złotówki jest to ok. 972 zł. Co daje średnią cenę ok. 39 zł za przejechanie 100km. Czyli wg polskich cen niecałe 6l benzyny/100 km. W Austrii ceny są trochę wyższe więc odpowiednik benzynowy będzie trochę niższy. Sumarycznie można przyjąć, że koszt przejechania tej trasy elektrykiem był mniej więcej taki jak spalinowym. Jechaliśmy w cztery dorosłe osoby wyposażone oczywiście w zbyt dużą ilość bagażu, część się w ogóle nie przydała, ale jakoś wszystko się zmieściło choć kosztowało to trochę wysiłku. Wcześniej reklamowałem nowe auto jako posiadające +10% pojemności bagażnika w porównaniu ze starym, więc rodzina się rozzuchwaliła i zabraliśmy jedną dodatkową walizkę, której nigdy wcześniej nie braliśmy i wcale nam jej dawniej nie brakowało. W obie strony jechaliśmy na dwa dni, nie mam możliwości aby ktoś mnie zmienił, a ja się nie piszę na spędzenie 12h za kierownicą. W drodze "tam" połączyliśmy to z jednodniowym zwiedzaniem Salzburga, a w drodze powrotnej po prostu nocowaliśmy w Wels, a wcześniej zjedliśmy obiad i trochę pospacerowaliśmy po miasteczku. C.d. w kolejnych postach [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
VOLKSWAGEN
VW ID.4 / ID.5 Forum • Volkswagen ID.4, VW ID.5
Pierwszy dalszy wyjazd ID.4 (w Alpy)