Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Przedstaw się lub pochwal autem (jeśli chcesz :)
Pierwszy wpis
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="plazmid, post: 256921, member: 6134"] Cześć! Tl;dr Dojedziesz wszędzie, choć nie jesteśmy Norwegią :). Z każdym kolejnym rokiem będzie lepiej i tempo zmian będzie spore. Wersja długa: [B]The Good[/B] Same auta elektryczne to totalna petarda. Uwielbiam tę technologię, prowadzi się to wspaniale, jest coś dziwnego w powrotach do spaliniaków. Jakieś dziury turbo, brak tej płynności. Jakby coś się miało popsuć. Same modele, z roku na rok mają też coraz lepsze oprogramowanie, zmienia się również wydajność baterii. Z roku na rok jest lepiej i uważam, że już teraz jest całkiem nieźle. Zmienił się również mocno krajobraz ładowarek w Polsce. Dojedziesz wszędzie. Niestety wiele jest wolnych i jeśli policzyć te szybkie, czasem podróż wymaga planowania z głową. W zależności od sytuacji, może być trudniej o spontaniczną "dzidę" do małej nadmorskiej miejscowości, czy w góry. Mimo to, prawie zawsze masz możliwości. [B]The Bad[/B] Temat jest wciaz mocno indywidualny i zależy od sytuacji danej osoby. Robisz regularne trasy w bliskich dystansach? Jest to Twoje drugie auto? Masz możliwość naładowania się w miejscach docelowych, do których regularnie jeździsz? Masz fotowoltaikę? Zachód? Wschód Polski? Możesz podładować się w pracy? W zależności, jak sobie odpowiesz na te pytania, będzie więcej plusów lub minusów. Podejrzyj sobie infrastrukturę w miejscach, które najczęściej odwiedzasz. Czułbyś się komfortowo, aby korzystać z całego zasięgu? Miałbyś alternatywy na trasie, gdyby ładowarka się wtedy popsuła? Tutaj możesz sobie ściągnąć jakieś ABRP i porobić symulacje palcem po mapie, zważając, że jest lato. Polecam:) W każdym razie, temat na ten moment uważam za bardzo indywidualny. Tak, to może być Twój najlepszy zakup :). [B]The Ugly[/B] W Polsce wciąż jeszcze trochę borykamy się z problemami wieku dziecięcego tej technologii. Konkurencja jest mała, operatorzy potrafią czasem zdzierać. Wstyd przyznać, ale dopiero wczoraj się dowiedziałem, że fakt, że mam gdzieś abonament, nie oznacza, że działa w sieciach partnerskich. No ale to już mój problem. Zamierzam dzielnie dalej brnąć przez życie, bez przeczytania jakiegokolwiek regulaminu ;). Sama infra pozostawia czasami sporo do życzenia. Wciąż dużo parkingów pośrodku niczego, pod chmurką, nawet bez ładnego drzewka do siusiania. Wschód Polski, gdzie z kolei jeżdżę regularnie na długie trasy, wydaje mi się pod tym względem mocniej uwsteczniony niż zachód. To tez się zmienia, ale denerwują mnie apkozy i kartozy. Natomiast warto podkreślić, że to jest okres przejściowy i dotyczy sytuacji, jeśli regularnie jeździsz po słabo zelektryfikowanych terenach, na ogromniaste trasy, zimą, tak jak ja. Wówczas to męczy, trzeba planować bardzo precyzyjnie i myśleć "a co, jeśli". Ładować się asekuracyjnie, czasem mnie efektywnie, liczyć się z koniecznością nieoptymalnych tras. Natomiast nawet to jest problemem przejściowym. Już teraz wdrażane są duże inwestycje, które mają zapewnić nam punkty na MOPach. Sam Ekoen zapewni takich hubów ponad 50 w przeciągu kilku lat. Dodatkowo ja piszę, wyłączając perspektywę teslarzy. Nie mam Tesli. A Tesla również rozpycha się ze swoimi punktami ładowania i zapewne jeszcze zamiesza. Generalnie: już teraz jest sto razy lepiej, niż 2-3 lata temu. A ja mówię tu o najgorszym możliwym aspekcie. Może się okazać, że ciebie to w ogóle nie dotyczy. Ostatecznie więc, nie jesteśmy Norwegią, ale elektryki mają rosnącą bazę fanów, są fajnymi autami. Infrastruktura z roku na rok staje się coraz mniej parszywa i zdecydowanie jest to kierunek zmian. Warto mieć w głowie ograniczenia, znać swoje potrzeby, żeby uniknąć później rozgoryczenia, ale jeśli dokona się takiego zakupu z głową, to ja w 2025 polecam. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Przedstaw się lub pochwal autem (jeśli chcesz :)
Pierwszy wpis