Piszczenie pedału hamulca

Juro70

Nowy na Forum
Witam wszystkich serdecznie
Po 15000km zaczął piszczeć pedał
hamulca czy komuś udało się rozwiązać
problem

Attachments

• IMG_9935.MOV
    22,1 MB · Liczba wyświetleń: 0

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
to chyba klocki piszczą. w bliźniaczym id4 po którymś myciu czasami zaczęło tak robić (13tys km)
po kolejnym myciu przez chwilę się wyciszyło.

raczej to nie ocieranie się klocków o tarcze bo nawet jak stoi to jest ten dźwięk.
może trą klocki o zaciski.

Last edited:

cezbar

to nie to.
jak się zmoczy zaciski na myjni od razu jest inny dźwięk.
przy otwartym oknie jeszcze głośniej słychać.

ale może to zbieg okoliczności.

jeszcze na forum z USA czytałem że komuś wymienili serwo hamulca

Last edited:

ClassicGOD

Leaf on the wind
to nie to.
jak się zmoczy zaciski na myjni od razu jest inny dźwięk.
przy otwartym oknie jeszcze głośniej słychać.
Nie widzę na nagraniu żeby OP otwierał okno, był na myjni albo zmieniał dźwięk. :D

Słyszę natomiast coś co brzmi jak typowe piszczenie metalu trącego o metal zlokalizowane w kabinie co wskazuje na pospolity problem z piszczącym pedałem w samochodzie. Ja nie twierdze że to na 100% to tylko wrzucam materiał który może się OPowi przydać.

cezbar

Nie widzę na nagraniu żeby OP otwierał okno, był na myjni albo zmieniał dźwięk. :D

Słyszę natomiast coś co brzmi jak typowe piszczenie metalu trącego o metal zlokalizowane w kabinie co wskazuje na pospolity problem z piszczącym pedałem w samochodzie. Ja nie twierdze że to na 100% to tylko wrzucam materiał który może się OPowi przydać.
generalnie ja mam dźwięk identyczny ale nie ciągle. jak zaczyna to się dziać wystarczy że mocno wcisnę hamulec to czesto przestaje.
dlatego wydawało mi się że może to klocki w zaciskach coś obcierają.

ClassicGOD

Leaf on the wind
generalnie ja mam dźwięk identyczny ale nie ciągle. jak zaczyna to się dziać wystarczy że mocno wcisnę hamulec to czesto przestaje.
dlatego wydawało mi się że może to klocki w zaciskach coś obcierają.
Jak najbardziej mogą być zaciski, nie twierdze że nie tylko że OP nie dał dość informacji żeby stwierdzić ;)