Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Planowanie trasy w ABRP
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="to_masz, post: 210363, member: 2343"] Korzystałem do końca zeszłego roku z premium - potrafił lepiej przewidzieć zużycie niż Tesla dla danej trasy (Tesla zwykle zbyt zachowawczo podchodziła do tematu = zbyt długie ładowanie, o czym wspominał też [USER=2162]@camel[/USER]). Premium ma łączność z autem po API (na forum ktoś wrzucał kiedyś jak te dane można za free wypychać z Teslamate) - dzięki temu domyślnie masz opcję aktualnego SOC w planowaniu trasy oraz kalibrację zużycia referencyjnego w stosunku do Twojego samochodu (ja to odbieram jako korektę domyślnego zużycia modelu do mojego egzemplarza bez wnikania czy to z powodu opon, felg, czy może SOH akumulatora). Wydaje mi się, że premium super dokładnie przewiduje zużycie bez efektu pamięci poprzedniej trasy, tzn. jeśli jechałem po mieście, a planuję jazdę autostradami (z maks zadaną prędkością), to zużycie nie będzie zaniżone. Premium bierze pod uwagę chyba więcej aspektów pogody i ewentualne spowolnienie ruchu. W sumie zawsze byłem zadowolony. Ale ze względu na to, że trasy robię głównie na zachód - jeżdżę bardziej spontanicznie - tam SuC nie brakuje, pierwsze 200km już Teslę ustawi na odpowiednie zużycie. Do tego teraz można ustawić docelowy SOC na ładowarce na 5%, więc na ABRP przestałem patrzeć 🤔 [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Planowanie trasy w ABRP