Plug&Charge na Ekoen

vwir

Pionier e-mobilności
No to skoro Cię to nie dotyczy to bardzo mi przykro, ale dla niektórych to jest spore ułatwienie. Nie ma znaczenia czy dla osób których auta nie wspierają P&C jest to gamechanger czy nie. Ważne, że coś się wreszcie dzieje w temacie i domyślam się, że skoro wprowadził to Ekoen, to podniosło to żyłkę w GW i tam też się w końcu za to zabiorą. Bo jedną z największych upierdliwości związanych z posiadaniem elektryka jest kilkanaście kart i 22 aplikacje (policzyłem) do obsługi ładowania.
Lista samochodów też jest już całkiem pokaźna, bo wzięła się za to chociażby cała grupa VW, Mercedes, BMW, Ford, etc.

vwir

Pionier e-mobilności
Zakładam, że w 2024 to odpalą. Inaczej robienie z tego wielkiego newsa nie ma sensu. Ja to rozumiem tak, że Ekoen jest już gotowy, teraz kwestia umów z VW, Fordem, etc. Bo to oni muszą w swoich samochodach umożliwić P&C na stacjach Ekoen.

luki

Pionier e-mobilności
W zasadzie chyba w trójkącie auto - operator - ładowarka aktualnie najsłabszym ogniwem jest operator (rozumiany jako "centrum" akceptujące płatność). I wygląda na to, że wszystko jest gotowe, tylko trzeba to pospinać. Ja, jako użytkownik, potrzebuję mieć możliwość instalacji certyfikatu, który będzie rozumiany przez ładowarkę, a operator go zaakceptuje, potwierdzi odpalenie ładowania, a potem mi wystawi rachunek.
Czyli trzymamy kciuki i czekamy :)