Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Po co kupować coś innego niż Teslę?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Michal, post: 78945, member: 89"] Naprawdę dużo taniej się nie da. Tak jak pisałem 1m3 / a może 1 mp (metr przestrzenny - nie pamiętam) drewna wyrabianego samemu w lasach wychodzi po 50zł (koszt do lasu + przewiezienie + jakieś pierdoły w stylu benzyna / prąd do piły), więc przy 2000 kWh / mp masz koszt 1 kWh 2,5 grosza. Niech ten piec nawet ma sprawność 20%, to finalnie koszt 1 kWh ciepła masz za 12,5 grosza. Instalacja PV kosztuje powiedzmy 10 tys zł (sam zakładasz) + pompa ciepła 10 tys zł (też sam zakładasz) + boiler z wężownicą na CuW, więc żeby Ci się to zwróciło, potrzebujesz oszczędzić 22 000 zł / 0,125 zł/kWh = 176 MWh. Czyli pewnie jakieś 18 - 20 lat i to bez awarii niczego. No nie da się. Mój teść wyrabia sam drewno do odgrzewania domu i CuW, co roku, więc wiem co piszę. Całkiem nieźle sezonuje to drewno - też trochę mało, bo tylko pół roku - ale przekłada kilka razy w roku, przenosi z domu do piwnicy, ma sprawny piec, pali z głową i nie widziałem jeszcze żeby u nich z komina leciał syf. To wymaga pracy i myślenia ale da się. Można też powiedzieć, że jest to materiał jakoś tam odnawialny, bo sensowna gospodarka leśna pozwoliłaby części społeczeństwa w ten sposób żyć nawet po 2050 roku bez znacznych emisji CO2. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Po co kupować coś innego niż Teslę?