Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Podłączenie prądu w garażu (współdzielonym)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="KKL, post: 58877, member: 1080"] Hmm, dla mnie wycena 2k jest niska, jeśli to jest wliczając kabel, zabezpieczenia i robociznę. A dla odmiany 10k wydaje się wysoka. Ale może rzeczywiście jest tak, że jedna fazę mają "pod ręką" i to chwila roboty i kilka metrów kabla, a 3 fazy muszą ciągnąć z zupełnie innego miejsca o tak wychodzi. Kwota 10k wydaje się dużą, ale nie jest tak zupełnie oderwana od rzeczywistości. Pamiętam jak wiele lat temu się budowałem, i elektryk pytał się, czy puścić przewody pod fotowoltaike na dach. Finalnie tego nie zrobiłem (i pewnie dobrze, bo sądzę że firma montująca PV później by i tak na takich przewodach nie chciała instalować, albo nie dałaby gwarancji). Nie zrobiłem, bo cena ponad 1k zł za kilkanaście metrow przewodu wydawała mi się abstrakcyjna, a to po prostu tyle kosztowało :). Ktoś już napisał, że przy takiej odległości sam przewód 5x4 będzie kosztował ponad tysiąc. Do tego jak to jest w budynku wielorodzinnym, to musi pewnie być jakiś projekt, jakiś odbiór.. to nie jest domek, gdzie odpowiadasz de facto tylko za siebie. I koszty rosną.. poza tym w domku możesz na niektórych rzeczach oszczędzić, wstawiając tańsze.. w ostateczności ryzykujesz tylko swoim i aż swoim życiem. W budynku wielorodzinnym ryzykujesz kilkadziesiąt razy bardziej [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Podłączenie prądu w garażu (współdzielonym)