Podróże małe i duże: Miejsca przyjazne EV?

Gandalf

Pionier e-mobilności
Jeżdżąc gdzieś dalej niż wokoło komina i szukając miejsca do zatrzymania się na nocleg staram się wybierać miejsca, które wspierają elektromobilność. Super jeśli już to robią, ale ciekawie, a może i ciekawiej, gdy można im pomóc by zaczęli. I to nawet jeśli wcale nie muszę się ładować.

Wcale nie jest to wcale tak, że wystarczy wybrać hotel, który na booking chwali się stacją ładowania pojazdów elektrycznych.

Przykład? Jeden hotel w Berlinie ma parking i stacje ładowania. Przynajmniej na stronach. Bo w rzeczywistości nie ma ani jednego, ani drugiego. Na miejscu okazuje się, że parkingiem i stacjami ładowania zarządza kto inny. Niby bez znaczenia skoro mogę korzystać, ale zaczyna mieć znaczenie jak jest coś nie tak. Np. nie działa karta lub gdy "bardzo nam wszystko jednego z powodu zablokowania miejsc przez spalinówki"
Rozmyta odpowiedzialność nigdy nie jest dobra
78238714_2486856978049791_1571531033277366272_n.jpg

Jeśli macie jakieś nieoczywiste, a dobre miejscówki przyjazne EV, to piszcie, bo wielu pewnie chętnie skorzysta.
Ja niedługo wybieram się do Torunia i tam wybrałem hotel, który nie ma stacji ładowania, ale udostępnia gniazdko.

Jak wrócę to się pochwalę jak poszło (lub nie, jeśli źle, bo przecież głupio się przyznać do złego wyboru, nie? j/k ;-) )

nabrU

Pionier e-mobilności
Jeśli macie jakieś nieoczywiste, a dobre miejscówki przyjazne EV, to piszcie, bo wielu pewnie chętnie skorzysta.

Było nie pytać o nieoczywiste ;)

Wioska Elgol, Isle of Skye, Szkocja.
- Brak zasięgu telefonicznego - ale WiFi w chacie jest.
- Najbliższa ładowarka DC 50kW 14 mil od chaty, ale jedna z 4 chat ma TWC
- drogi wąskie tzw. single tracki, ale ograniczenie (dla odważnych 60 mph) :)

IMG-20210529-135533.jpg

IMG-20210529-180152.jpg

IMG-20210530-124242.jpg

aadamuss

Posiadacz elektryka
Dobrze. Na campingu za 1 kWh chcieli 1.5 euro. Płatne z góry. Ładowanie bardzo wolne-2kW.

Michal

Pionier e-mobilności
Pisałem tutaj (Bieszczady Przysłup):

STMS

Posiadacz elektryka
Rovaniemi Finlandia - wioska Mikołaja
W ramach hotelu gniazda AC typ 2 FREE - sporo gniazd

NORDKAPP Przylądek Północny Norwegia - TYLKO dla TESLI 2 x WallConector - FREE - bez żadnych opłat - nawet nie musisz płacić na wjeździe za muzeum
jest tez gniazdo 230V dla innych w potrzebie

Szczecin Hotel Park - 3 x WallConnector dla TESLI + 1 uniwersalna typ 2
Wszystko FREE w ramach noclegu

Last edited:

Gandalf

Pionier e-mobilności
Hotel w DE ktory udostepnia AC na noc za 35€ to jest dobrze czy zle ? ;)
W porównaniu do hotelu w DE, który udostępnia AC za 0,65€ / kWh podczas gdy parę ulic dalej jest Tesla Supercharger 250kW za 0,34€ / kWh ... to chyba jednak dobrze, a co najmniej średnio+ ;-)