Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Forum • Tesla 3, TM3 SR+, LR, Perf
[Podsumowanie 2024] - zużycie Tesla Model 3 Long Range
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Michal, post: 202906, member: 89"] [USER=919]@nabrU[/USER] zainspirował mnie do sprawdzenia moich danych o autach, którymi jeździłem w 2024 roku - dwie Tesle model 3 z mojej stopki. Autami przejechałem w sumie 26 678 km, a zużyłem na to: 6 309 kWh energii i zapłaciłem ~1200 zł. Za paliwo zapłaciłbym pewnie około 14 000 zł => oszczędziłem 13 000 zł. Średnie zużycie z danych ładowarek [ATTACH type="full" alt="1735776701752.png"]23374[/ATTACH] (energia pobrana) Z danych ładowarek oraz operatorów ładowania: [LIST] [*]Z ładowarki domowej WC3 pobrałem: 4 200 kWh - koszt 0 zł - zużywam własną produkcję PV (stary prosument) [*]Z gniazda trójfazowego u rodziny: 269 kWh - koszt 0 zł - mają nadwyżki produkcji PV, więc nawet się nie rozliczamy [*]Z Superchargerów: 1 267 kWh - koszt 0 zł - mam darmowe ładowanie za polecenia [*]Z innych stacji publicznych: 573 kWh - koszt około 2 zł / kWh => 1 200 zł [*]Naładowane na AC: 4 634 kWh (73%) [*]Naładowane na DC: 1 675 kWh (27%) [/LIST] Sumaryczny koszt przejechania 100 km = 4,5 zł => około 0,7 L benzyny przy obecnych cenach, a zużyta na 100 km ilość energii, to okolice 2,7 L benzyny. Skąd takie zużycie -> jazda po autostradach i drogach szybkiego ruchu z maksymalnymi dopuszczalnymi prędkościami. Dużo krótkich dojazdów w okolicy domu - sklepy, knajpy, ... Do tego trochę dojazdów do biura w korkach Warszawy. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Forum • Tesla 3, TM3 SR+, LR, Perf
[Podsumowanie 2024] - zużycie Tesla Model 3 Long Range