Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Forum • Tesla 3, TM3 SR+, LR, Perf
[Podsumowanie 2024] - zużycie Tesla Model 3 Long Range
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Michal, post: 203057, member: 89"] A jak za rok (po 4 latach) nastąpi już pełny zwrot z inwestycji, nawet wraz z odsetkami, a serwisu nie było żadnego i nie zamierzam robić, to mogę policzyć, że mam prąd za darmo, czy muszę czekać aż mi się coś zepsuje za np. 10 lat i wtedy podzielić to przez te 9 lat darmowych i dopiero mi wyjdzie ile mnie to kosztowało? No i zostaje to 600 zł dopłaty do energii rocznie. Cholera, gdybym nie postawił sauny, to pewnie nie miałbym żadnej dopłaty w tym roku... To mogę policzyć, że jednak duża część tego zwrotu idzie na saunę? No i czekaj... Skoro mam EV i nie wydaję rocznie 14 000 zł na benzynę, to mogę jednak policzyć, że te 35% kosztu paneli PV (9,5k), zwróciło mi się w zasadzie w jeden rok... Cholera, to przecież ma chyba jakiś sens, skoro EV przejechałem już ~105 000 km i oszczędziłem na benzynie w sumie jakieś 55 000 zł... No to chyba mogę policzyć, że jakaś część tego mi poszła w zwrot z PV, skoro nie liczyłem tego w zwrocie użytkowania auta... Hmmm... ________________________________________________________ Podsumowując. Jeżdżąc od 4 lat EV i po zrobieniu w sumie około 105 000 km nie wydałem na benzynę potrzebną do przejechania tego dystansu ~55 000 zł. Tyle licząc jakieś marne spalanie 8L/100km, co przy tym jak jeżdżę Teslą, na pewno jest niedoszacowaniem - powinienem pewnie raczej liczyć z 10L/100, czyli oszczędności w okolicy 70 000 zł. Aha i jeszcze przeglądy, wymiany oleju itp... Pewnie dobiłbym spokojnie do 80 000 zł, Wychodzi rocznie jakieś ~20 000 zł przy moich przebiegach - 25 000 km rocznie. 3 lata temu zapłaciłem 27k zł za panele na dachu i przez ten czas nie płace w zasadzie już za energię elektryczną do domu i aut. Nie płace za gaz, pelet, olej opałowy, węgiel... No nic, poza wodą, kanalizacją i śmieciami w zasadzie. Z lenistwa płacę jakieś 1000 zł rocznie za inne ładowarki, bo jak pojadę do Suntago, to podłaczam się do NOXO, żeby mieć lepsze miejsce parkingowe, albo pod pracą mam ładowarkę i parking do niej zamiast szukać miejsca. Tymczasem Ty chcesz, żebym liczył amortyzację PV przez 20 lat, po jakieś 1200 zł rocznie dodatkowo... I jeszcze wtedy to na bank powinienem odsetki liczyć, bo będą pewnie 2x większe niż sam kapitał. No sorry ale mam ciekawsze rzeczy do roboty i gdybym liczył na taki zwrot z inwestycji, to bym w nią pewnie nie wszedł, bo słabo by się opłacała. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Forum • Tesla 3, TM3 SR+, LR, Perf
[Podsumowanie 2024] - zużycie Tesla Model 3 Long Range