POMOCY!! Uszkodzona klapka ładowania!

Natalia

Nowy na Forum
Witam,
Wczoraj podczas odpinania ładowarki po ciemku zapomniałam włożyć zaślepkę do gniazda i odrazu zamknęłam klapkę… jest teraz wykrzywiona. Wątpię że podlega to gwarancji, ale czy ktoś wie czy da się wymienić te klapkę albo jakoś to naprawic? 🙏🙏🙏

daniel

Señor Meme Officer
Witam,
Wczoraj podczas odpinania ładowarki po ciemku zapomniałam włożyć zaślepkę do gniazda i odrazu zamknęłam klapkę… jest teraz wykrzywiona. Wątpię że podlega to gwarancji, ale czy ktoś wie czy da się wymienić te klapkę albo jakoś to naprawic? 🙏🙏🙏
Nie znam modelu, ale pewnie da się wymienić klapkę. Kwestia ceny.
Taki strzał jeszcze - skoro wygięła się w jedną stronę od gumy to może wygnie się w drugą stronę? Tu by musiał chyba @Bronek spojrzeć, on wszystko naprawi.:) Co dokładnie się stało? Jakaś fotka klapki? Obraz jest wart 1000 słów.

ciastek

Pionier e-mobilności
jest teraz wykrzywiona
Domyślam się, że mówiąc "wykrzywiona", masz na myśli, że się nie domyka.
Obstawiam, że przeskoczył jakiś ząbek w mechanizmie.
Można próbować ją wepchnąć na siłę, by przeskoczyła na "dobry ząbek", ale ja bym się bał, że coś połamię. Pamiętam, że kiedyś serwisant wspominał, że mechanizm klapki jest delikatny i nie warto korzystać z zamykania siłowego. EDIT: Z drugiej strony inne opcje wymagają czasu i pieniędzy, więc nie ma nic do stracenia by spróbować. :D
Wykręciłbym klapkę (tu instrukcja) i spróbował jakoś się dostać do jej wnętrzności, by wróciła na "dobry ząbek".
Jak by się nie udało, to kupiłbym zepsute elementy nowe (100 zł zestaw naprawczy, 90 zł siłownik, patrz EPC, zakładam, że masz Model 3 lub Y) od Tesli, lub poszukał czegoś na szrocie. Choć już nie raz znalazłem części, które taniej kupić nowe od Tesli, niż używane na szrocie.
U Tesli będzie to kosztować pewnie z 1200 zł - 750 zł za nowe, kompletne drzwi i 0,66 * 650 zł =429,00 PLN robocizny.
NVM :D

Last edited:

tokwi

Pionier e-mobilności
O, to już drugi przypadek wygięcia klapki w EX30 w ciągu miesiąca, o którym słyszę.
Sugeruję usunąć te zwisające zaślepki, bo w trakcie zamykania są powodem wygięcia klapki, a w trakcie ładowania rysują lakier.