Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
SKODA
Skoda Enyaq Forum • Skoda Enyaq iV 80/80x/60/vRS
pompa ciepła?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Michal, post: 53542, member: 89"] Trochę danych na podstawie porównania Tesli z grzałkami PTC vs pompa ciepła: Auta stały 3 godziny w około 3C, i PTC zużyło 10% baterii (2100W), a pompa Ciepła 3% (730W). [MEDIA=youtube]GRubEJh_5gs[/MEDIA] Jadąc, będzie w zasadzie podobnie, więc jadąc spokojną trasę, np. Warszawa - Ciechocinek, zajmującą właśnie trochę poniżej 3h, może się okazać, że na miejscu będziesz miał 7% mniej baterii. Przy niższych temperaturach różnica może być nawet większa. Czy to dużo... To zależy :) Przykładowo, ja robiąc trasy Warszawa - Szczecin i Warszawa - Słupsk, nie mając tych 7% musiałbym jechać pewnie jakieś 10-20 kmh wolniej całą trasę albo robić dodatkowy przystanek na ładowanie (obecnie mogę przejechać stając raz). Mniejsza prędkość (125 vs 140) przy 500 km dałoby jakieś 25 minut różnicy w czasie przejazdu. Dodatkowy przystanek pewnie podobnie. W Tesli pompa ciepła ma też dodatkowo octo-valve (system zaworów umożliwiający wymianę ciepła/chłodu pomiędzy różnymi elementami. W Tesli na bank zapłaciłbym dodatkowe 4500 za pompę ciepła plus octo-valve, ale czy Enyaq ma coś podobnego nie wiem. Czy zapłaciłbym za samą pompę, pewnie też, bo jak kupowałem auto w 2020r, to ładowarek było tak mało, że musiałem właśnie liczyć na tylko jeden przystanek w trasie :D [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
SKODA
Skoda Enyaq Forum • Skoda Enyaq iV 80/80x/60/vRS
pompa ciepła?