Porównanie firm leasingowych

Jac3k

Posiadacz elektryka
No cóż, a dlaczego zakładacie że w ogóle opłaca się wykupywać samochód po okresie leasingu? Coraz więcej moich znajomych zaczyna leasingować bez możliwości wykupu lub z jak najwyższą kwotą wykupu. Można wtedy dostać dostać znacznie tańszy leasing a ratę po prostu traktują jako koszty które i tak muszą jakoś generować.
Jak policzysz to się dowiesz. Średnio takie używanie samochodu o wartości 300tyś na 36 miesięcy kosztuje 4tys co daje Ci prawie 150tyś przez 3 lata i zostajesz bez samochodu. Przy max wykupu odsetki/koszty masz najwieksze.

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie mam obecnie w leasingu ostani byl Leaf i nie jestem Vatowcem .A nawet do 2019 r cały czynsz szedł mi w koszty itd. Czyli wszystkie oplaty 100% oczywiście bez amortyzacji . Wychadzilo jak za gotówkę
Sprzedając hipotetycznie po leasingu w moje sytuacji , daruję rodzinie a rodzina sprzedaje po 6 m ach .itd bylo i tu i tam o tym wielokrotnie .I szkoda gadać .
Bo o tym powinni pisac Ci co ich to aktualnie dotyczy i są w konkretnej a nie ogólnej wydumanej sytuacji .
Nawet wprowadzającym kupione za gotówkę auto do środkow trwałych aby amortyzować ,musimy mieć na uwadze żeby je wyprowadzić w odpowiednim momencie i zrobić podobny myk jak w przypadku leasingu.
Są też tańsze leasingi odnawialne , są zwrotne itd . Wersji otrzymania kasy za kasę lub pozyskania narzędzia czy zabawki jest wiele .Aczkowiek "dobre czasy" sie skończyły , niemniej zawsze cos sie znajdzie .
Ad wykup .mozna nie brac ale to błąd , lub faktycznie zrobić odnawialny lecz to lepiej ustalić na poczatku

Olecki

Pionier e-mobilności
Jak policzysz to się dowiesz. Średnio takie używanie samochodu o wartości 300tyś na 36 miesięcy kosztuje 4tys co daje Ci prawie 150tyś przez 3 lata i zostajesz bez samochodu. Przy max wykupu odsetki/koszty masz najwieksze.
Przy max wykupie zyskujesz na VAT, który i tak płacisz od wartości rynkowej pojazdu a nie od kwoty wykupu. Co i tak nie zmienia faktu że moim zdaniem wykup się słabo opłaca. Mam możliwość leasingu za miesięczną ratę 0,5% wartości samochodu czyli przy 300k wychodzi 1,5k miesięcznie, przy założeniu że leasing jest na rok bez możliwości wykupu. Owszem, nie jest to oferta dla Kowalskiego z ulicy ale leasingodawca nie robi tego charytatywnie ani nie dopłaca do interesu. Zakładając że dla Kowalskiego rata jest dwa razy droższa to i tak ogólny koszt leasingu i tak pewnie będzie mniejszy lub porównywalny do utraty wartości pojazdu podczas okresu leasingu.

krzyss

Pionier e-mobilności
Tak, to się zgadza. Dobre czasy na leasing już minęły. Czysto kalkulacyjnie jak policzy się koszty leasingu i to co się odliczy i porówna do tego przy sprzedaży to wyjdzie się na minus. Nawet nie wliczając odsetek tylko koszt zakupu i sprzedaży wyjdzie się na minus przy sprzedaży. Samo to że 98% przypadków odlicza 50% VAT a przy sprzedaży musi zapłacić 100% ;-). Jeśli chodzi o koszty to odlicza się 50% z max150tyś. Przy sprzedaży mamy przecież przychód od którego trzeba zapłacić podatek. Można kupić następny samochód i w pewien sposób to zbilansować.

Elektryki maja 225tys
Kupiles za 200 a po 5 latach sprzedales za 100 wiec vat tez tylko od 100… pozatym na razie jest ta darowizna :)

Chris

Posiadacz elektryka
Ogólnie to kupując samochód na firmę i sprzedając go po leasingu też na firmę to kompletnie się nie opłaca leasingować samochodu. Chyba że ktoś rozlicza 100% VAT a później kombinuje z darowizną. Więcej odda się przy sprzedaży niż odliczy podczas zakupu ;-)
co ma wspólnego rozliczenie VAT z leasingiem? kupując za gotówkę na firmę jest to samo