Potwierdzam, Tesla Warszawa jest zayeista :) (wymiana komputera FSD)

danielm

Pionier e-mobilności
Posiadam Tesla model 3 SR+ rocznik 2019 odebraną w sierpniu 2019. Jak zapewne pamiętacie jakoś w maju 2019 roku Elon powiedział że od marca 2019 roku wszystkie modele 3 posiadają najnowszy supermega wydajny komputer FSD 3.0 dzięki któremu już w 2017 roku nasze Tesle będą nam zarabiać górę pieniędzy wożąc dla nas pasażerów autonomicznie (sarkazm). Jak się jednak okazało na początku 2020 roku kiedy w ramach aktualizacji oprogramowania auto zaczęło pokazywać jaki ma wbudowany komputer... moje auto miało starszy model 2,5 mimo wykupienia FSD. Przez długi jednak czas nie miało to absolutnie żadnego znaczenia bo jedyne czego 2,5 nie potrafił w 2020 roku w porównaniu z 3.0 to wyświetlać śmietników. Jednak z czasem Tesla dodała do 3.0 nowe funkcjonalności ignorując starsze komputery. Tesla zaczęła widzieć znaki stopu, znaki ograniczenia prędkości, pasy do prawo i lewoskrętów a nawet światła na skrzyżowaniach.
Elon również obiecał że posiadaczom FSD przysługuje darmowa wymiana komputera i nawet pojawiła się podstrona www wyjaśniająca zasady na jakich wymiana będzie wykonywana. W 2020 roku okazało się że można wymienić komputer na nowy ale ... tylko w modelach S/X a modele 3... wkrótce. Potem pojawiła się data od kiedy... i był to ciągle zmieniany kolejny kwartał. Postanowiłem więc że na początku każdego miesiąca będę pisać maila do Tesla Warszawa z zapytaniem czy już mogę wymienić FSD na nowy, a Tesla mi ładnie odpisywała że jeszcze nie mogę. I tak przeleciał cały rok 2020ty oraz połowa 2021 kiedy okazało się że komputery "już" są wymieniane ale tylko w Holandii i krajach skandynawskich, reszta europy nadal czeka. I ktoś tu na forum podpowiedział mi że skoro wymieniają komputery w Holandii to czemu nie pojadę do Holandii na wymianę, w końcu lubię jeździć. No i pomysł w sumie mi się spodobał. W ramach sierpniowego maila do Tesli poprosiłem o namiary na jakiś Holenderski serwis bo skoro w Polsce nie można to sobie pojadę do Holandii na wymianę. Jeszcze tego samego dnia dostałem telefon od Tesla Warszawa z pomysłem że ... oni dla mnie sprowadzą komputer do Warszawy i mi go w Warszawie wymienią. tylko żebym nie chwalił się tym publicznie bo to wyjątek itp. No i rzeczywiście, umówiłem się z nimi na początku września i pojechałem do Warszawy.
Wymiana komputera wstępnie miała trwać 3 godziny ale ostatecznie trwała ponad 5 godzin. Wiedząc że to trochę potrwa poszedłem sobie do kina na jakiś film w pobliskiej galerii handlowej a potem obiad w MC Donaldsie. W tym czasie serwis informował mnie o przedłużeniu czasu wymiany oraz że auto jest gotowe do odbioru. Jedynym minusem wymiany była utrata zapisanych w aucie danych, ustawień foteli, systemu, ulubionych w nawigacji itp. Musiałem auto skonfigurować od początku. W zamian mam pełną funkcjonalność jak pozostałe Tesle i czekam na więcej. Poproszono mnie bym nie mówił publicznie o tej wymianie bo zrobiona była poza procedurą w ramach wyjątku ale dowiedziałem się że już można wymieniać komputer na nowszy więc się chwale że we wrześniu 2021 mi to zrobiono

danielm

Pionier e-mobilności
Przebieg też Ci zniknął w ramach utraty danych? :)
a widzisz. przebieg nie (jest w chmurze u tesli trzymany chyba) ale trzymałem sobie ostatniego tripa bez resetowania od początku żeby znać średnie zużycie raportowane przez auto. to się niestety zresetowało

danielm

Pionier e-mobilności
To bylem ja Jarzebek ;)
Gratulacje.. ale czy z tego posta mozna zrozumiec ze tesla Poland je czyta ? :)
tego nie wiem, wiem że są na naszych grupach na Facebooku. Ten post jest odpowiedzią na posty mówiące że Tesla Warszawa jest zła. Ja tak nie uważam, mam na to prywatny dowód którym postanowiłem się pochwalić. o złych rzeczach ludzie piszą, o dobrych rzadziej