Power Up 4.2.4 - status Nie ukończono

PeBruY

Zadomawiam się
Cześć,
widzę, że cieszycie się coraz to nowymi aktualizacjami. U mnie też szło dobrze, aż pewnego dnia, chyba przynajmniej półtora miesiąca temu, zobaczyłem w samochodzie nowy interfejs. Od tamtej pory w menu Aktualizacji Oprogramowania pokazuje się informacja jak na zdjęciu. Jeździłem samochodem wielokrotnie od tamtej pory i nic się nie zmienia. Cały czas pokazuje 4.2.4 i status "Nie ukończono". Podejrzewam więc, że coś tam poszło nie tak. Ktoś miał podobną sytuację?
Model 2021 Job2
1000003742.jpg

vwir

Pionier e-mobilności
U mnie się nie aktualizował w czasie jazdy (mimo iż wielokrotnie jeździłem) tylko zaktualizował się dopiero w czasie ładowania. Czy o tej 1AM ładujesz auto?

PeBruY

Zadomawiam się
U mnie się nie aktualizował w czasie jazdy (mimo iż wielokrotnie jeździłem) tylko zaktualizował się dopiero w czasie ładowania. Czy o tej 1AM ładujesz auto?
Tak, często. Aczkolwiek nie jestem pewien czy w garażu samochód ma zasięg, bo trochę z nim słabo u mnie, więc może to dobry trop :) . Może spróbuję w takim razie połączyć się z Wi-Fi.
U siebie też miałeś ten status "Nie ukończono"?
EDIT: nie no, na pewno ma zasięg, bo aplikacja poprawnie pobiera dane z samochodu. Jedynie co, to może być on słaby.

vwir

Pionier e-mobilności
U siebie też miałeś ten status "Nie ukończono"?
Nie, u mnie po prostu w ogóle nie aktualizował. Ale mam w samochodzie skonfigurowane wifi i bardzo dobry zasięg wifi w garażu. Podejrzewam, że ładowanie auta ładowało również akumulator 12V i dlatego dopiero wtedy się zaktualizował. Bo do aktualizacji jest jakieś wymaganie stanu akumulatora 12V (minimum 80% naładowania, czy jakoś tak).

kdldz

Zadomawiam się
W razie czego moge też wypożyczyć Ci interfejs i za 16euro zaaktualizujesz sobie do najnowszej wersji 😱

PeBruY

Zadomawiam się
W razie czego moge też wypożyczyć Ci interfejs i za 16euro zaaktualizujesz sobie do najnowszej wersji 😱
A to co, FDRS ma jakąś promocję ;) ?
Tutaj fajne podsumowanie: https://www.macheforum.com/how-to-get-failed-otas-to-install/

Z mojej rozmowy z człowiekiem na forum slyszalem, ze wifi nie jest uzywane w ogole do pobierania OTA, co by sie zgadzalo z tym ze moj router nie raportuje znaczacego zuzycia danych przez samochod 🤷‍♂️
Przeczytałem te porady, ale one chyba dotyczą sytuacji, gdy samochód raportuje nieudaną aktualizację i można ją ręcznie ponowić (każą wciskać przycisk Update Now). U mnie niestety tylko pokazuje, że aktualizacji nie ukończono, nie ma żadnych danych czy w ogóle próbuje coś robić.

Faktycznie gość od OTA w EU pisał kiedyś, że nie używają WiFi do pobierania aktualizacji, ale może od tamtej pory zmienili zdanie :D . Nie zaszkodzi spróbować. Dotychczas nie widziałem żadnego sensu w podłączaniu się do domowego WiFi, wiec nawet tego nie robiłem.
Jeśli może to być kwestia baterii 12V, to spróbuję jeszcze wyłączać kamerkę jak samochód stoi w garażu.

kdldz

Zadomawiam się
A to co, FDRS ma jakąś promocję ;) ?
Nie, ale z wlasnego doswiadczenia zauwazylem ze licencja na 1h za 16 euro działa zazwyczaj grubo ponad 24h. Zazwyczaj kupuje w sobote po poludniu a dziala jeszcze w niedziele wieczorem :)

Przeczytałem te porady, ale one chyba dotyczą sytuacji, gdy samochód raportuje nieudaną aktualizację i można ją ręcznie ponowić (każą wciskać przycisk Update Now). U mnie niestety tylko pokazuje, że aktualizacji nie ukończono, nie ma żadnych danych czy w ogóle próbuje coś robić.

Faktycznie gość od OTA w EU pisał kiedyś, że nie używają WiFi do pobierania aktualizacji, ale może od tamtej pory zmienili zdanie :D . Nie zaszkodzi spróbować. Dotychczas nie widziałem żadnego sensu w podłączaniu się do domowego WiFi, wiec nawet tego nie robiłem.
Jeśli może to być kwestia baterii 12V, to spróbuję jeszcze wyłączać kamerkę jak samochód stoi w garażu.
Jak masz kamerke 12V wpieta bezposrednio do bezpiecznika ktory ma napiecie caly czas (tzw. tryb parkingowy) to faktycznie mozesz miec przez to spore problemy z utrzymaniem 80% na akumulatorze 12V i w konsekwencji OTA (https://www.macheforum.com/site/threads/12v-battery-faq.32744/)

A co do tego WiFi, to wątpie. A na pewno tego nie zmienili w wersji softu 4.x :)