Poziome pasy na obrazie kamer triggerują Sentry

Jeffero

Zadomawiam się
Czasami mam włączone Sentry, mimo że auto stoi w garażu wielostanowiskowym. 2 dni temu wszedłem do auta i zobaczyłem 70 kilka nowych klipów. Każdy wygladał tak, jak 3 sekundowy filmik z linku poniżej - nic się nie dzieje, jedynie podejrzaną aktywnością jest przejście poziomych pasów po obrazie z przedniej kamery. Następnego dnia to samo, tym razem ponad 100 klipów, nagrane dużymi grupami w okolicach tej samej godziny, jeden po drugim. Gdy auto stalo wczoraj kilka godzin na dworze to nic takiego się nie nagrało, ale zauważyłem że na podglądzie kamer po ciemku też widać takie poziome linie. Zna ktoś może ten błąd? Na nagraniach z sentry te pasy są tylko na przedniej kamerze, ale na podglądzie w trasie widziałem je na wszystkich trzech, więc trochę dziwne by było gdyby nagle wszystkie kamery miały fizyczną awarię.

Tutaj filmik sentry z garażu i podgląd z kamer w trasie: https://photos.app.goo.gl/P6AhKkdoqPNxw61k8

Oprócz tego jeżdżąc po zmroku właściwie od początku użytkowania (06.2024) mam spam kilku różnych komunikatów o możliwych błędnych wyliczeniach odległości obiektów i słabej widoczności w którejś z kamer. Ale to wydaje mi się normalne.

Michal

Moderator
To jest raczej jakieś sprzężenie migotania oświetlenia z częstotliwością migawki /odczytu pikseli kamery. Zdarza się niestety. Taki jest negatywny skutek nowoczesnego oświetlenia. Tesla powinna sobie z tym poradzić, ale jak widać, najwyraźniej jeszcze się za to nie zabrali.

Jeffero

Zadomawiam się
To jest raczej jakieś sprzężenie migotania oświetlenia z częstotliwością migawki /odczytu pikseli kamery. Zdarza się niestety. Taki jest negatywny skutek nowoczesnego oświetlenia. Tesla powinna sobie z tym poradzić, ale jak widać, najwyraźniej jeszcze się za to nie zabrali.
Jedyny problem z tą teorią jest taki, że parkuje w tym garażu odkąd mam auto i nigdy tak nie było. Chyba, że jakaś lampa się wypala.

Czyli te pasy na podglądzie kamer w trasie po zmroku to norma? Możliwe że miałem je zawsze, tylko nie zwróciłem uwagi.

Jeffero

Zadomawiam się
Z ciekawości, opłaca ci się mieć włączone sentry na swoim miejscu w garażu? Zakładając, że auto stoi tam 24/7 z wlaczonym sentry to zuzyje 170-200kWh, więc w zależności od stawki za kWh to 170-300zł miesięcznie.
Zależy jak na to spojrzeć. Włączam głównie na niektóre weekendy, bo koło mnie jest kilka miejsc mieszkań pod wynajem krótkoterminowy, a moje miejsce jest przy wyjeździe i już widziałem parę nagrań jak prawie ocierają mi się o auto zagraniczne rejestracje.

Oprócz tego w jeden piątkowy wieczór o 18 nagrało mi dwójkę młodych chłopaków, którzy robili zdjęcia mojej ładowarce z każdej strony, 3 razy w ciągu godziny wracali do garażu i jeszcze zaglądali do wnętrz innych aut. Wydrukowałem ich zdjęcia z nagrań i wywiesiłem koło ładowarki - możliwe, że dzięki temu dalej tę ładowarkę mam.

A z drugiej strony, licząc własnie ten koszt miesięczny utrzymania sentry, musieliby mi kraść ładowarkę mniej więcej raz na rok, żeby oszczedności z nieużywania sentry nie pokryły kosztu nowej ładowarki.

Michal

Moderator