Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Forum • Tesla 3, TM3 SR+, LR, Perf
Prędkość ładowania - czy zwolniło??
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Michal, post: 29751, member: 89"] Niestety ale EV nadal wymagają trochę planowania i zrozumienia - nawet Tesla, która chyba i tak ma to wszystko najlepiej ogarnięte... Patrząc na te screeny, które przesłałeś: [LIST] [*]Podłączyłeś auto do ładowania o 00:13 i natychmiast zaczęło się ładować. [*]Moc ładowania miałeś ustawioną na 7kW, więc przez 6h naładowało się około 6h x 7kW = 42kWh (56%), a na screenie widać 54% (na wykresach temperatury widać, że część energii poszła na podgrzanie wnętrza). [*]Nie wiem czego się spodziewałeś, że auto ominie Twoje ustawienie maksymalnej mocy i magicznie będzie ładować baterię 10kW? :) [*]M.in z tego powodu ja ustawiłem u siebie ładowanie 11kW, a nie 7-8kW i nie przejmuję tymi minimalnie większymi stratami... 11kW x 6h = 66kWh, a to już prawie cała bateria, więc najgorszy możliwy przypadek (podłączam w nocy puste auto, a rano muszę jechać) mam w ten sposób pokryty ;) [/LIST] Jeśli chodzi o ładowanie na Felczaka: [LIST] [*]Tesla robi wszystko co może żeby przedłużyć życie baterii. Wymaga to podgrzania baterii do optymalnej temperatury przy ładowaniu DC. Ciebie to teraz denerwuje, bo tracisz czas, a mnie cieszy, bo degradacja baterii jest dzięki temu mniejsza i powstaje mniej elektro śmieci (tym razem w postaci nawet całych aut, bo ludzie są durni i potrafią wywalić auto zamiast wymienić pakiet). [*]Następnym razem jak będziesz się wybierał na taką nieoznaczoną ładowarkę w terenie, to w nawigacji wejdź w sekcję ładowanie i ustaw tam dowolny widniejący w pobliżu Orlen albo cokolwiek innego - chodzi o to, żeby auto zaczęło przygotowywać baterię po drodze. Im bliżej będzie ta wybrana w nawigacji ładowarka, tym lepiej, bo wtedy włączy się maksymalna moc podgrzewania baterii. Tym, że tak naprawdę jedziesz w inne miejsce raczej się nie przejmuj, bo straty ciepła są prawie nieistotne. [*]Niestety finalnie, niezależnie czy podgrzejesz baterię podczas dojeżdżania do ładowarki, czy podczas samego ładowania, i tak za to zapłacisz na ładowarce, bo energia zostanie wykorzystana, przy czym w innych wątkach liczyłem kiedyś już chyba ile tej energii rzeczywiście jest używanej i wyszło mi chyba coś około 2kWh. Jednak czas zmienia się znacząco, bo podgrzewając pod drodze nie czekasz później na to na ładowarce. [*]Niestety okolice Szczecina to obecnie trochę czarna dziura jeśli chodzi o szybkie ładowarki (bywam tam czasami i też coś o tym wiem). Przy czym coś tam da się znaleźć i następnym razem proponuję ładować się: [LIST] [*]po drodze do Szczecina w Gorzowie na GreenWay 150kW [*]w Szczecinie Galeria Gryf na GreenWay 90kW [*]po drodze do Świnoujścia (bo rozumiem z innych wypowiedzi, że tam się kierowałeś) w Goleniowie na Orlen 100kW [/LIST] [/LIST] W idealnym świecie będziemy mieć SuC w Szczecinie albo okolicach i problem zniknie. W mniej idealnym ale nadal super, w nawigacji Tesla pojawi się więcej ładowarek i będziesz mógł ustawić jako cel podróży taką na Felczaka, a auto zajmie się resztą. Niestety (dla mnie "stety", bo mnie to bawi i cieszy) jesteśmy pionierami i do czasu poprawi infrastruktury w PL musimy sami się jakoś z tym mierzyć. Dobrze, że jest takie forum, żeby można było się dzielić wiedzą ;) [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Forum • Tesla 3, TM3 SR+, LR, Perf
Prędkość ładowania - czy zwolniło??