Problem auta z połączeniem z siecią

kaktus

Posiadacz elektryka
Ja jeszcze dodam, że z tego co pamiętam. Google mniej kasuje za pokazywanie map z ich POI, i pewnie dlatego nie ma ich w pamięci.
Tak bez POI jest najdrożej, a najtaniej gdy zawierają ich reklamowe POI.

ELuk

Pionier e-mobilności
Teoretycznie macie rację, ale…
Przez wiele lat miałem różne nawigacje, które działały bez dostępu do internetu i nigdy nie było pustego obrazu.
Więc skoro można tak było lata temu, to dlaczego teraz jest to problem? I do tego dla firmy uważającej się za lidera technologii?!
To jakie aktualizacje map są zaciągane do auta skoro w sumie wychodzi, że żadnej nie ma i wszystko idzie online?

zibizz1

Pionier e-mobilności
Ale w tych nawigacjach nie masz całego świata czy nawet całej europy. Ostatnio zaproponowali mi przy aktualizacji w VW wschód albo zachód. W Tesli w trybie offline mamy tylko jeden level szczegółowości. Nie ma POI wiec trzeba wpisać adres(ulice, miasto) z palca a na ekranie widać tylko niebieska linie po który trzeba jechać i tyle.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Ale wyznaczanie trasy nie ma totalnie nic wspólnego w nawigacjach z tym co widzimy. To są zupełnie różne zagadnienia w IT. Trasa wyznaczana ma zupełnie w pompie to jak ona się renderuje na urządzeniu końcowym użytkownika. Waze może sobie pobiera dodatkowo kafle ale z pewnością jeśli wyłączysz internet i zaczniesz je zoomować to ilość detali będzie dziwnie mała. Podejrzewam że pobierają wyższy zoom tylko po to żeby "coś było zawsze na ekranie".
Waze, jak już wyznaczy sobie trasę, to wszystkie kafle, które potrzebne będą po drodze pobiera już od razu na samym początku jazdy. Nawet kafle, gdzie Waze robi automatyczne zoomowanie (bo np. jest jakieś trudne skrzyżowanie, i trzeba dokładniej pokazać). Więc jak po drodze nie ma gdzieś Internetu, to wszystko jedno. Brak Internetu w Waze objawia się tym, że znikają dane o natężeniu ruchu i czas dojazdu do celu, natomiast mapa cały czas jest. W sumie to jest logiczne - jak już i tak wiadomo, że będzie po drodze potrzebne 'X' kafli, to dlaczego nie ściągnąć tych 'X' kafli od razu, zamiast czekać do ostatniej chwili, zacząć ściągać pojedyńczo dopiero chwilę przed wjazdem do danego kafla?

Natomiast przy zoomowaniu ręcznym to nie wiem - kiedyś sprawdzę na trasie, czy ma też takie kafle ściągnięte zawczasu.

kaktus

Posiadacz elektryka
Waze, jak już wyznaczy sobie trasę, to wszystkie kafle, które potrzebne będą po drodze pobiera już od razu na samym początku jazdy. Nawet kafle, gdzie Waze robi automatyczne zoomowanie (bo np. jest jakieś trudne skrzyżowanie, i trzeba dokładniej pokazać). Więc jak po drodze nie ma gdzieś Internetu, to wszystko jedno. Brak Internetu w Waze objawia się tym, że znikają dane o natężeniu ruchu i czas dojazdu do celu, natomiast mapa cały czas jest. W sumie to jest logiczne - jak już i tak wiadomo, że będzie po drodze potrzebne 'X' kafli, to dlaczego nie ściągnąć tych 'X' kafli od razu, zamiast czekać do ostatniej chwili, zacząć ściągać pojedyńczo dopiero chwilę przed wjazdem do danego kafla?

Natomiast przy zoomowaniu ręcznym to nie wiem - kiedyś sprawdzę na trasie, czy ma też takie kafle ściągnięte zawczasu.
Nie uwierzę w to że ściągają wszystkie możliwe klatki dla danej drogi, dlatego ze kafle sa zwykle przygotowywane w 10-12 zoomach i tych na największym są setki mikro kafelków. Mogą ściągnąć wszystkie, których automatycznie użyje navi bo wiedza gdzie bedzie jaki zoom, ale nie wierzę że pobiorą całą trasę we wszystkich opcjach.

Michal

Moderator
Na pewno nie pobierają kafli z POI, bo Google wyznacza je na bierząco na podstawie tego co się dzieje na koncie usera. Moim zdaniem tutaj jest pies pogrzebany, a do tego jeszcze możliwe zmiany trasy, które tylko spowodują, że kafelki już pobrane pójdą do śmietnika i będzie trzeba pobierać od nowa, a za przesył i pobieranie od Google się płaci.

Last edited:

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Nie uwierzę w to że ściągają wszystkie możliwe klatki dla danej drogi, dlatego ze kafle sa zwykle przygotowywane w 10-12 zoomach i tych na największym są setki mikro kafelków. Mogą ściągnąć wszystkie, których automatycznie użyje navi bo wiedza gdzie bedzie jaki zoom, ale nie wierzę że pobiorą całą trasę we wszystkich opcjach.
Toż o tym pisałem, że Waze na pewno ściąge kafle, które będzie (automatycznie) potrzebować. Natomiast kafle do zoomowania ręcznego - tego nie wiem (muszę sprawdzić).