Podłączna jest właściwie, sprawdzałem napięcie czy nie ma skoków czy spadków. Ładuje na oddzielnej linii na której nie ma innych urządzeń.Poza tym zawsze warto się upewnić czy instalacja do której podłączamy ładowanie AC jest w porządku ( przekroje, spadki napięcia, pewne styki).
Ładowanie, to często naście A, przez naście godzin - czyli raczej inny sposób korzystania z gniazdek i instalacji.
Do pewnego stopnia, samochód się obroni ( pomiar temperatury ), sygnalizacja błędów. Ale nie zrobi wszystkiego, a efekty multimedialne ( światło i dym) są w tych przypadkach wysoce nie na miejscu![]()
230V i natężenie jest 16 amper. Zobaczę jeszcze jak będzie się zachowywała jak obniżę do 8A. Może to pomoże, chociaż naładowanie 200km cały dzień zajmie 😅W sumie racja, choć nie powinno to mieć wielkiego znaczenia, bo to jest jednak ładowanie AC, a błąd wywala ładowanie DC. W tamtym wątku był jakieś problem z przewodami DC.
@Kacper6996, jaki masz ustawiony prąd i jakie pokazuje napięcie przy ładowaniu auta? Aplikacja to pokazuje na głównym ekranie jeśli auto się ładuje.
Ja mam przy 16A zawsze coś około 210V czy to szkodliwe dla samochodu, instalacji?Jak 230, to raczej nie ma problemu. Chciałem się upewnić, że nie masz tam jakiś 255 albo 210 V![]()
Czysto teoretycznie w sieci powinno być 230V, więc spadek do 210 oznacza utratę 20V w instalacji przy wysokich prądach, a to przy 16A oznacza 16 A * 20 V = 320 W gubionych w przewodach. 320 W to już naprawdę dużo energii, no i teraz pytanie, czy rzeczywiście spadek następuje po podłączeniu dużego odbiornika, czy takie napięcia masz na wejściu do domu w nocy, bo dużo PV w okolicy i obniżyli napięcie na trafo.Ja mam przy 16A zawsze coś około 210V czy to szkodliwe dla samochodu, instalacji?
U mnie dane z auta mniej więcej zgadzają się z tym co widzę na mierniku WiFi, chociaż Tesla pokazuje tylko jedno napięcie, a różne fazy u mnie mają różne wartości, bo mam część PV jako instalację jednofazową.@Michał, dokładnie to samo chciałem napisać, ale byłeś szybszy
Najgorsze są spadki napięcia, bo to świadczy o zwiększonej rezystancji instalacji, która się po prostu grzeje.
Te 210V, to chyba informacja z samochodu, przy najbliższym ładowaniu sprawdzę co powie woltomierz.