Problem z android auto - komunikat "Telefon nie odpowiada".

Octavo

Zadomawiam się
Czy macie jakieś porady na problemy z działaniem przewodowego połączenia z telefonem?
W moim przypadku ten komunikat pojawia się co kilka minut przerywając połączenie z android auto.
Identycznie zachowanie obserwuje na telefonie moim i żony. Używamy Samsung S20 FE, najnowszy dostępny dla niego android 12 (z wbudowanym AA).
Sprawdzałem na 6 różnych kablach: 2 x McDodo (0,5m długości), 2 x fabrycznych samsunga dostarczonych z telefonem, 2 x Baseus (1m długości).

Dodatkowo mój telefon z tymi kablami działa bez błędu w moim drugim aucie. Telefon żony nie ma problemu w jej aucie, a w nowej Niro obydwa to jakaś masakra. Po takim rozłączeniu, mija trochę czasu, zwykle kilka minut i niedotykany telefon potrafi podłączyć się ponownie. Ale już kilkukrotne rozłączenia aktywuje komunikat, że mam użyć certyfikowanego kabla android auto i koniec. Taki "migający android" to złośliwy problem, bo nawet gdy nie używamy AA, to po ponownym połączeniu potrafi przerwać działanie pracującej nawigacji i czasem wbić się z muzyką ze Spotify...

Bluetooth i realizowane przez niego połączenia audio działają ok. Nie mam ochoty testować innego telefonu, bo docelowo to właśnie one mają działać. Jakaś alergia Kia na Samsunga? Może jakieś porady, a może ktoś ma podobne objawy?

Lupus

Fachowiec
Spróbuj aktualizacji oprogramowania Kia.
Jeśli nie pomoże, to może jest problem z portem USB.

vwir

Pionier e-mobilności
Czy gdy poruszysz kablem (szczególnie przy gnieździe USB w aucie) to też się rozłącza? Mam tak w leafie i ewidentnie jest to problem gniazda USB. Jest ono zbyt luźne i styki nie kontaktują. Ten sam telefon z tym samym kablem w drugim aucie działa bez najmniejszych problemów. Wymieniłem już dwukrotnie kable i bez zmian. Planuje wyjęcie tego gniazda i wymianę.

Sierek

Fachowiec
Temat niestety znany mi od dawna. KIA jak widać ma z tym problem również w nowych modelach.

AA u mnie od początku żyje swoim życiem. Czasem wydawało mi się, że aktualizacja oprogramowania Kii pomaga, ale to raczej efekt placebo.
W sierpniu pojawiła się informacja o błędach w AA ze strony Google ( https://antyweb.pl/android-auto-7-8-6-nie-dziala ), ale po aktualizacjach do Android 13 i najnowszej wersji AA (8.4.6) jest nawet gorzej (telefony OnePlus 8 i 9).

Octavo

Zadomawiam się
Specjalnie kupiłem nowe egzemplarze kabli używanych do tej pory, żeby wyeliminować efekt zużycia końcówek i ich obsadzenia w porcie. Port od strony auta jest sztywny, nie ma tam żadnego luzu (w końcu to nowe auto). Położenie telefonu testowane na fotelu, na podłodze, w przegrodzie koło portu, i zawsze tak żeby nie latał ani telefon ani kabel. Zero efektu, i kompletny brak związku.

@Lupus W temacie oprogramowania Kia - mówimy o aktualizacji w serwisie, czy jakieś inne metodzie?

less

Zadomawiam się
Sprawdź czy to na pewno problem po stronie auta. Mi ostatnio przestał działać AA w Hondzie, tak z dnia na dzień. Miałem ten sam komunikat co Ty. Telefon ten sam od roku. To aktualizacja AA spowodowała problemy. Odinstalowałem aktualizacje AA, ściągnąłem je ponownie i działa

Sierek

Fachowiec
Pewnie restart aplikacji po prostu pomógł. Często to stosowałem i było OK przez jakiś czas. We wrześniu zrestartowałem system w Kii i wystarczyło na stabilne działanie przez miesiąc :(

Cav

Pionier e-mobilności
Ale skoro pomaga restart aplikacji w TELEFONIE, to znaczy że problemy nie do końca muszą mieć źródło w samochodzie.....

Octavo

Zadomawiam się
Wykonałem następujące kroki:
- wykasowałem obydwa telefony z samochodu.
- wykasowałem samochód z telefonu (dla bluetooth i AA).
- W opcji "Pamięć domyślna" w AA wyczyściłem cache.
- Zmieniłem ustawienie "Bateria" w AA, z opcji Zoptymalizowano na Nieograniczone.
- Spróbowałem kolejny oryginalny, nieużywany kabel Samsung od telefony Galaxy A40.

Sytuacja nieco poprawiła się, rozłączenia są dużo rzadsze, a przywrócenie połączenia z telefonem następuje znacznie szybciej.
Teraz to nawet około 5 sekund. Na razie testowane tylko na moim S20FE. Te zmiany nie naprawiły problemu, ale zdecydowanie zmniejszyły liczbę rozłączeń. Aha, automatyczne włączanie odtwarzania Spotify dało wyłączyć się w ustawieniach AA.

Obecnie używam AA w wersji 8.4 dla Android 12, pewnie wkrótce nadejdzie 8.5 podzielonym ekranem dla wielu aplikacji.

Zamówiłem kolejne krótkie kable USB do testowania i dam znać o dalszym rozwoju sytuacji.

Karol_w-wa

Zadomawiam się
Mam e-Niro z 2021 roku i jest to samo.

Wymieniałem kilka razy kable, nic nie pomaga.

W końcu połączenie się jakoś stabilizuje, ale w mieście to zazwyczaj dojadę już do celu :-/

Pozostaje połączenie przez bluetooth , ale niestety mam dość audiofilskie ucho i wyraźnie słyszę gorszą jakość muzyki niż przy AA po kablu.

Octavo

Zadomawiam się
Wykonałem następujące kroki:
- Telefon zmienił wersje AA do 8.5, bez wpływu na stabilność połączenia.
- Aktualizowałem SW auta z SG2_E.EUR.5SW_L.001.001.220603 do SG2_E.EUR.5SW_L.001.001.221007, bez wpływu na stabilność połączenia.
- Testowałem 2 kolejne fabrycznie nowe kable USB, , bez wpływu na stabilność połączenia.

Mam wrażenie, że pierwsze ustawienia miały większy wpływ niż ostatnie zmiany. Rozłączenia następują po kilku minutach, losowo, i połączenie jest przywracane po kilku, kilkunastu sekundach.

Pytanie - czy można jakoś przekazać punkty docelowe do nawigacji samochodowej kia z komputera, czy też aplikacji? Generalnie chodzi o używanie auta, ze zdefiniowaną wcześniej listą miejsc... Coś jak historia w AA, gdzie pojawiają się ostatnio wyszukiwane adresy.

Cav

Pionier e-mobilności
zaczniesz używać wbudowanej nawigacji, to lista się sama stworzy

Octavo

Zadomawiam się
To oczywiste. Może źle opisałem, chodzi o mechanizm, gdzie sprawdzam coś na komputerze i wysyłam/zapisuję gdzieś adres i potem w samochodzie nie muszę już podawać adresu do nawigacji (on tam już jest przekazany w tle z PC czy aplikacji). To jakoś może zastąpiłoby AA z jego wyszukiwaniem kontekstowym.

Cav

Pionier e-mobilności
wbudowana nawigacja też potrafi w miarę sensownie wyszukiwać, po prostu trzeba to na niej robić

Lupus

Fachowiec
To oczywiste. Może źle opisałem, chodzi o mechanizm, gdzie sprawdzam coś na komputerze i wysyłam/zapisuję gdzieś adres i potem w samochodzie nie muszę już podawać adresu do nawigacji (on tam już jest przekazany w tle z PC czy aplikacji). To jakoś może zastąpiłoby AA z jego wyszukiwaniem kontekstowym.
W aplikacji da się wpisać "ulubione adresy" (w menu Home).
Trzeba by skopiować adres ręcznie, włączyć aplikację i tam wpisać.
Przydałaby się taka aplikacja na komputer.

Mnie lepiej prowadzi Google Maps. Wbudowana nawigacja jest dobra, ale po znanej trasie wybierała kiepskie drogi, pod dany adres prowadziła w złe miejsce. Google robi to lepiej.

Również mam problemy z android auto. Po włączeniu samochodu działa przez kilka minut, potem znika. Na telefonie jest nadal napisane "connected" a na samochodzie po naciśnięciu "połączenie telefonu" - "użyj certyfikowanego kabla".

Olecki

Pionier e-mobilności
Pytanie - czy można jakoś przekazać punkty docelowe do nawigacji samochodowej kia z komputera, czy też aplikacji? Generalnie chodzi o używanie auta, ze zdefiniowaną wcześniej listą miejsc... Coś jak historia w AA, gdzie pojawiają się ostatnio wyszukiwane adresy.
Możesz wyszukać adres w KIA Connect i przesłać go do wbudowanej navi w samochodzie. Testowałem raz z ciekawości bo u mnie nie ma żadnych problemów z AA, połączenie z autem całkowicie stabilne.

Cav

Pionier e-mobilności
W aplikacji da się wpisać "ulubione adresy" (w menu Home).
Trzeba by skopiować adres ręcznie, włączyć aplikację i tam wpisać.
Przydałaby się taka aplikacja na komputer.

Mnie lepiej prowadzi Google Maps. Wbudowana nawigacja jest dobra, ale po znanej trasie wybierała kiepskie drogi, pod dany adres prowadziła w złe miejsce. Google robi to lepiej.
Nie bardzo właśnie.
W sensie że nie masz wpływu na algorytm.
We wbudowanej masz, możesz wybrac kilka rodzajów tras, jakaś Ci się pewnie spodoba.

Pewnie miałeś ustawioną jakąś najkrótszą, to i dostałeś taką zgodnie z życzeniem.
Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby po wybraniu "priorytet autostrad" poprowadziła mnie droga gminną.
Chyba że jakiś wypadek był na głównej.

Wtedy i GM ominie taki odcinek, gdzie tylko się da.

Lupus

Fachowiec
Nie bardzo właśnie.
W sensie że nie masz wpływu na algorytm.
We wbudowanej masz, możesz wybrac kilka rodzajów tras, jakaś Ci się pewnie spodoba.

Pewnie miałeś ustawioną jakąś najkrótszą, to i dostałeś taką zgodnie z życzeniem.
Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby po wybraniu "priorytet autostrad" poprowadziła mnie droga gminną.
Chyba że jakiś wypadek był na głównej.

Wtedy i GM ominie taki odcinek, gdzie tylko się da.
W Google Maps dobrze działa wykrywaniu korków (przynajmniej tam gdzie jeżdżę). Kilka razy myślałem że wybiorę lepiej i okazało się że jednak Google miało rację, od tej pory ufam mapie.

Navi Kia nie znam jeszcze dobrze, ale póki co pod adres domowy prowadzi mnie złą drogą (wg mapy pewnie krótszą, ale w rzeczywistości tam nie ma przejazdu).

Niedawno Google wprowadziło taką opcję która mi się podoba:
chrome_2022-12-06_17.34.52.232.png